Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με αργά και σταθερά βήματα το άνοιγμα της αγοράς

06.12.2020 | 13:19 Eνσωμάτωση

Αναβάλλεται η επιστροφή στην κανονικότητα πριν από τα Χριστούγεννα καθώς παρά την ελαφρά μείωση των κρουσμάτων το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι μεγάλο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ φοβούνται για ένα “ηφαίστειο” που μπορεί να σκάσει και αγωνιούν μήπως ξεφύγει η κατάσταση, προκρίνοντας τη σταδιακή και προσεκτική άρση των μέτρων.

Με τα κρούσματα να παραμένουν υψηλά παρά το lockdown, η άρση των μέτρων θα γίνει με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει την Δευτέρα με το άνοιγμα των συνολικά 110 εποχικών καταστημάτων. Θα δώσουν έναν εορταστικό τόνο στις γειτονιές ωστόσο θα λειτουργήσουν υπό αυστηρά μέτρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να τα επισκεφθούν στέλνοντας SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, ή με χειρόγραφη άδεια μετακίνησης. Τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 20:30, ενώ στο εσωτερικό τους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και επιτρέπονται τέσσερα άτομα στα 100 τ.μ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός αμέσως μετά προβλέπει το άνοιγμα:

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου

  • Κομμωτήρια
  • Κέντρα Αισθητικής

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

  • Καταστήματα παιχνιδιών
  • Βιβλιοπωλεία
  • Ανθοπωλεία

«Μπλόκο» στις μετακινήσεις

Λόγω του ιικού φορτίου που παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο» απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χριστουγεννιάτικων αποδράσεων.

Το σενάριο του ανοίγματος της εστίασης φαίνεται να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και εστιατόρια. Πιθανή ημερομηνία με την έναρξη των εμβολιασμών.

Σε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς και επιστήμονες αποφασίστηκε ότι τα βήματα για το άνοιγμα της αγοράς θα είναι μικρά αλλά σταθερά και πάντα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/12/2020