Κόσμος

ΕΕ: Το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας και οι «οπαδοί» της επικοινωνίας με την Τουρκία

06.12.2020 | 13:44

Οι «καυτές πατάτες» του βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το αδιέξοδο στο Brexit αναμένεται να επισκιάσουν το ζήτημα της Τουρκίας και οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούν λύση στα συμπεράσματα για την Άγκυρα πριν τη Σύνοδο.

Ειδικότερα, το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχουν δημιουργήσει πολλούς πονοκεφάλους στις Βρυξέλλες.

Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης διότι αρνούνται τον μηχανισμό του κράτους δικαίου, διότι δεν θα παίρνουν χρήματα από τα Ταμείο Ανάκαμψης κάθε φορά που περνούν αντιδημοκρατικές νομοθεσίες κατά των ΜΜΕ ή ΜΚΟ που αντιτίθενται στις συντηρητικές κυβερνήσεις τους.

Εάν επιμείνουν στο βέτο τους τότε θα καθυστερήσουν τα χρήματα που περιμένουν οι χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, για να ανακάμψουν από την πανδημία.

Υπάρχουν φόβοι αυτά τα δυο θέματα να επισκιάσουν το ζήτημα της Τουρκίας και συνεπώς διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση για την Τουρκία πριν τη Σύνοδο. Οι κυρώσεις που ζητούν Ελλάδα και Γαλλία είναι στον αέρα, καθώς χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία εναντιώνονται και θέλουν να κρατήσουν ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/12/2020

Κόσμος