Κόσμος

Βρετανία: Συνωστισμός και συλλήψεις μετά την άρση του lockdown

06.12.2020 | 13:32 Eνσωμάτωση

Τα βλέμματα επικεντρώνονται στη Βρετανία, όπου αρχίζει στην αρχή της βδομάδας η πρώτη φάση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργούν οι εικόνες απίστευτου συνωστισμού, μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Σαν να μην υπάρχει πανδημία, χωρίς μάσκες και αποστάσεις, νεαροί Βρετανοί κάνουν υπαίθριο πάρτι στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Νότιγχαμ… μέχρι που επεμβαίνει η αστυνομία… Ανάλογες οι εικόνες και στο Λονδίνο, στο πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση της καραντίνας.

Πλήθος κόσμους κατέκλυσε τις εμπορικές οδούς. Μπροστά στα πολυκαταστήματα, επικρατούσε χάος… Σε αρκετές περιπτώσεις, χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, που προέβη σε συλλήψεις. Παραμονές της έναρξης του μαζικού εμβολιασμού στη χώρα μεθαύριο Τρίτη, δεν έλειψαν και οι συγκεντρώσεις αρνητών της πανδημίας και συνομωσιολόγων, που τώρα καλούν τον πληθυσμό σε αποχή από τον εμβολιασμό.

Οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού εντείνουν πάντως τους φόβους για νέα έξαρση της πανδημίας, την ώρα που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σχετική μείωση μολύνσεων και θανάτων στη Βρετανία. Χθες, καταγράφηκαν περίπου 15.500 νέα κρούσματα και σχεδόν 400 θάνατοι.

Επί ποδός από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνεια θα βρίσκονται περισσότεροι από 70.000 άνδρες και γυναίκες της ιταλικής αστυνομίας. Αποστολή τους η διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των περιορισμών, ιδίως τις ημέρες των γιορτών, τόσο στις μετακινήσεις πολιτών, όσο και στη λειτουργία των καταστημάτων. Ο χθεσινός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα ήταν λίγο περισσότερα από 21.000 νέες μολύνσεις και πάνω από 660 θάνατοι.

Χαλάρωση των περιορισμών για την περίοδο των Χριστουγέννων αποφάσισε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ώστε οι πολίτες να μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τις εορταστικές ημέρες. Τα μέτρα ωστόσο θα ενισχυθούν ξανά λίγο πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οποτε και θα απαγορευτούν τα πάρτι στους δρόμους. Χθες, στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν περίπου 6.000 νέα κρούσματα και 73 θάνατοι.

Πρώτο Σαββατοκύριακο καθολικής καραντίνας στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες καταγράφηκαν σχεδόν 32.000 νέα κρούσματα και 196 θάνατοι. Γιατροί και ειδικοί αμφισβητούν ακόμη και αυτά τα νούμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ερντογάν για συγκάλυψη της πραγματικής εικόνας της πανδημίας. Ο ίδιος αρνείται περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων, φοβούμενος τον αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη κλυδωνιζόμενη εθνική οικονομία.

Ολοένα και πιο δραματική γίνεται η επιδημιολογική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνον μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αναφέρθηκαν σχεδόν 230.000 νέα κρούσματα και πάνω από 2.500 θάνατοι.

Δικαίως, στο τελευταίος τεύχος της χρονιάς, το περιοδικό TIME βάζει ένα τεράστιο Χ πάνω στο 2020, αποχαιρετώντας τη χειρότερη χρονιά στα σύγχρονα χρονικά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/12/2020