Υγεία

Βρετανία: Με άκρα μυστικότητα η μεταφορά του εμβολίου της Pfizer

04.12.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer μεταφέρθηκαν στη Βρετανία όπου γίνονται ετοιμασίες για να αρχίσει ο εμβολιασμός την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την ταχύτητα με την οποία οι Βρετανοί ενέκριναν το εμβόλιο, ενώ ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε έτοιμος να εμβολιαστεί εφόσον εγκριθεί το σκεύασμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπό άκρα μυστικότητα και σε άγνωστη τοποθεσία στην Μεγάλη Βρετανία έφτασαν οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer/ BioNtech. Τώρα αναμένεται η μεταφορά τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Υπάρχουν 50 εμβολιαστικά κέντρα σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα όπου οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, συγκεκριμένα από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων ενημέρωσης, έχουν κλειστεί ραντεβού για εμβολιασμούς στις 7 το πρωί.

Πρώτοι αναμένεται να εμβολιαστούν μέλη του ιατρικού προσωπικού: νοσηλευτές και γιατροί και θα ακολουθήσουν οι τρόφιμοι γηροκομείων.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί έπειτα από 20 ημέρες για τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ταχύτητα με την οποία το Λονδίνο ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για επείγουσα χρήση προκάλεσε αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Φάουτσι παρομοίασε τη Βρετανία με τον αθλητή που «κλέβει» στον μαραθώνιο.

Ένα 24ωρο αργότερα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο ανακοίνωσαν ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Προηγουμένως οι τρεις προκάτοχοί του Ομπάμα, Κλίντον και Μπους δήλωσαν ότι θα είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Να κόψει πρώτη το νήμα των εμβολιασμών προσπαθεί η Μόσχα. Οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στην ρωσική πρωτεύουσα το ερχόμενο Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, στις 70 κλινικές της πόλης. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το εμβόλιο της Pfizer έφτασε χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διανεμηθεί τώρα σε 50 νοσοκομεία μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός την ερχόμενη Δευτέρα με 800.000 δόσεις. Σε όλη τη χώρα, συνεδριακά κέντρα, συναυλιακοί χώροι και γήπεδα θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Η επιχείρηση είναι ασύλληπτων διαστάσεων, τα εμπόδια απρόβλεπτα, ενώ προκύπτουν και προβλήματα της τελευταίας στιγμής με τον αριθμό των δόσεων που θα παραλάβει τελικά η Βρετανία.

O σχεδιασμός για το ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι αλλάζει διαρκώς. Όπως έγινε γνωστό η Pfizer θα μπορέσει να παραδώσει τις μισές δόσεις από αυτές που είχε αρχικά ανακοινώσει εξαιτίας καθυστερήσεων στην αλυσίδα διάθεσης. Συγκεκριμένα θα είναι διαθέσιμες μόνο 5.000.000 δόσεις. Κατά συνέπεια, προτεραιότητα θα δοθεί στους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας και όχι στο υγειονομικό προσωπικό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2020