Κόσμος

Τουρκία: Έρχονται κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ – Νέα NAVTEX μεταξύ Ρόδου & Καστελόριζου

04.12.2020 | 13:39 Eνσωμάτωση

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έξι ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400.

Την ετοιμότητα της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το κλίμα για την Τουρκία και ειδικά για τον Σουλτάνο δεν είναι εκείνο με πριν από λίγες εβδομάδες όταν του δόθηκε νέο περιθώριο.

Ο Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας τον διπλωματικό μαραθώνιο, βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Δευτέρα αλλά και κυρίως ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Κυρώσεις από ΗΠΑ για τους S-400

Κυρώσεις όμως στον ορίζοντα για την Τουρκία έρχονται και από τις ΗΠΑ, καθώς το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή».

Ως εκ τούτου, ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η άσκηση «Μέδουσα» συνεχίζεται και όλα είναι έτοιμα για να μπει στην τελική της φάση, έχοντας δώσει πολύτιμα συμπεράσματα και ατσαλώσει την συνεργασία Αθήνας και Καΐρου.

Η Άγκυρα ωστόσο, συνεχίζοντας την προκλητική της στάση, προχώρησε σε νέα NAVTEX για άσκηση με πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου από τις 9 έως τις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, σάλος ξέσπασε στην Τουρκία μετά από δήλωση βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι οι γιοί του προέδρου Ερντογάν έχουν αποφύγει τη στράτευση.

Ο ένας έχει κάνει εξαγορά της θητείας του, ενώ ο άλλος κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2020