Κόσμος

Εμβόλιο κορωνοϊός: Στη Βρετανία τα βλέμματα του πλανήτη – Γιατί καθυστερεί η έγκριση εμβολίου στην Ε.Ε.

03.12.2020 | 20:50 Eνσωμάτωση

Tα πρώτα εμβόλια της Pfizer φτάνουν μέσω της σήραγγας της Μάγχης στην Μεγάλη Βρετανία μέσα στις επόμενες ώρες, ίσως δηλαδή και απόψε .Οι Βρετανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς και ήδη το πρωι πραγματοποίησαν άσκηση προσομοώσης με γιατρούς, νοσηλευτές και στρατιώτες σε γήπεδο στο Μπρίστολ στην οποία μάλιστα έδωσαν την ελληνική ονομασία Πανάκεια. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει έτοιμος να εμβολιαστεί δημόσια όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεκάδες, γιατροί, νοσηλευτές και στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση με την ελληνική ονομασία “Πανάκεια” που έγινε σε γήπεδο του Μπρίστολ, λίγες ώρες πριν μεταφερθούν στη Βρετανία, μέσω της σήραγγας της Μάγχης, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Phizer/BioNtech.

Η κυβέρνηση Τζόνσον αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίηση έχει πολλές προκλήσεις- μια από αυτές είναι ότι οι παρτίδες των 1.000 έως 5.000 δόσεων είναι παγωμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αλλά όταν ξεπαγώσουν θα πρέπει να χορηγηθούν γρήγορα.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν πολλά θέματα επιμελητείας. Όλοι γνωρίζουν την ανάγκη για την «ψυχρή αλυσίδα» ειδικά για το εμβόλιο που απαιτεί θερμοκρασία κάτω από 70 βαθμούς Κελσίου.»

Η διανομή θα γίνει αρχικά μέσω των μεγάλων νοσοκομείων. Κάτι που σημαίνει ότι οι τρόφιμοι των γηροκομείων, αν και είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, θεωρείται απίθανο να εμβολιαστούν πρώτοι.

Θα είναι μια μακρά διαδικασία παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Τζόνσον, μετά την αρχική θριαμβολογία.

Ηγέτες έτοιμοι να εμβολιαστούν δημόσια

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πρόθυμος να εμβολιαστεί δημόσια, το ίδιο και ο Μπαράκ Ομπάμα που είπε ότι εμπιστεύεται απόλυτα τον επικεφαλής επιδημιολόγο.Στον κατάλογο προστέθηκαν οι πρώην πρόεδροι Μπιλ Κλίντον και Τζωρτζ Μπους.

Κριτική στους Βρετανούς από Ε.Ε. και Η.Π.Α

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις την ταχύτητα με την οποία ενέκριναν οι Βρετανοί το εμβόλιο καθώς και τις θριαμβολογίες τους για μεγάλη εθνική επιτυχία.

«Εάν κινηθείς πολύ γρήγορα και επιπόλαια, ο κόσμος δεν θα θέλει να εμβολιαστεί. Η Βρετανία δεν το έκανε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο, απέκτησαν προβάδισμα μερικών ημερών. Δεν αλλάζει κάτι. Θα είμαστε κι εμείς σύντομα εκεί.»

Το γεγονός ότι αυτό το ευρωπαϊκό προϊόν είναι τόσο καλό, ώστε η Βρετανία να το εγκρίνει τόσο γρήγορα, δείχνει ότι το καλύτερο μοντέλο εν μέσω κρίσης είναι η ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούην το Λονδίνο για φαρμακευτικό εθνικισμό λόγω Brexit.

Υπό άκρα μυστικότητα φθάνουν στη Βρετανία τα πρώτα φορτηγά με τα εμβόλια

Το εμβόλιο τη Pfizer βρίσκεται ήδη σε βρετανικό έδαφος σε τοποθεσία που δεν έχει κάνει γνωστή η κυβέρνηση. Είναι θέμα χρόνου να φτάσει με λευκά φορτηγά χωρίς διακριτικά στα 50 νοσοκομεία που θα γίνουν οι εμβολιασμοί.

Στις 7 το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να γίνει το πρώτο εμβόλιο σε κάποιο από τα μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου, πιθανό στο Guys Hospital. Το προσωπικό των νοσοκομείων θα έχει προτεραιότητα και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών που είχαν ήδη προγραμματισμένο ραντεβού με τον γιατρό τους.

Στις 5 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο

Στις 5 Ιανουαρίου – εάν προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες έγκρισης βάσει του αρχικού σχεδιασμού ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο Βέλγιο.

Οι Βρυξέλλες δεν αλλάζουν στο παραμικρό στο χρονοδιάγραμμα τους και μάλιστα υπάρχει ενόχληση για τη στάση του Λονδίνου.

Μέχρι τις 29 Δεκεμβίου θα έχουμε έγκριση του εμβολίου της Pfizer και 12 Ιανουαρίου για εκείνο της Moderna.

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, είπε ότι η διαδικασία που ακολουθεί η Ευρώπη είναι πιο κατάλληλη κι ενδελεχής από αυτή του Λονδίνου, καθώς βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία.

Βρυξέλλες και Βερολίνο θεωρούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον παίζει πολιτικά παιχνίδια με το εμβόλιο, δεδομένου του Brexit.

Σε 48 ώρες ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός στη Ρωσία

Το Σάββατο ανοίγουν στη Μόσχα τα κέντρα εμβολιασμού και ξεκινάει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού – ήδη 100.000 πολίτες της ρωσικής πρωτεύουσας έχουν λάβει τις πρώτες δόσεις του Sputnik V.

Στη Μόσχα από το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου ξεκινάει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Οι υγειονομικοί είναι αυτοί που θα προηγηθούν ενώ θα ακολουθήσουν οι δάσκαλοι που έχουν παιδιά σε μικρές τάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ούγγροι ειδικοίέχουν μεταβεί στη Ρωσία για να δουν από κοντά τη μεθοδολογία της παραγωγής ενώ σύντομα θα μεταβεί και ιταλική αντιπροσωπεία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/12/2020