Πολιτική

Έως το τέλος του έτους τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

02.12.2020 | 13:23

Στην Ελλάδα, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA.

Στα νοσοκομεία θα γίνουν ώστε του τέλος του μήνα οι πρώτοι εμβολιασμοί αλλά υπάρχου ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε μέχρι εκεί.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί μόλις εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της πολιτείας-  κατά τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου.

«Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και για το λόγο αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση για τους υγειονομικούς και τα ευάλωτα άτομα του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις άλλες ομάδες» είπε. Στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υγείας είναι πάνω από 2.100.000 άνθρωποι να μπορούν να εμβολιαστούν το μήνα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες αν το επιθυμούν να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα επτά ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech.

Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένονται ακόμη επτά.

Τα εμβόλια διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους, με θερμοκρασίες στους -80 βαθμούς Κελσίου. Κάθε ψυγείο χωρά έως και 100.000 εμβόλια.

Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου και αρχικά θα εμβολιαστούν 100.000 άνθρωποι (επί δύο δόσεις), όλοι θα ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας.

Σύντομα, περίπου 1 με 1μιση μήνα μετά, θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παρτίδες. Με βάση σειρά προτεραιότητας, πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια οι υπόλοιποι πολίτες, θα πηγαίνουν στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού για να κάνουν την πρώτη παρτίδα του εμβολίου

Όσον αφορά για το υγειονομικό διαβατήριο αυτό που προτείνεται είναι να υπάρξουν κάποια πρωτόκολλα για αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί περισσότερα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/12/2020

Πολιτική