Υγεία

Κορωνοϊός: Θέμα χρόνου η έναρξη του εμβολιασμού – Τι λένε τα σενάρια για τη θεσμοθέτηση υγειονομικού διαβατηρίου

01.12.2020 | 19:52 Eνσωμάτωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά την θεσμοθέτηση υγειονομικού διαβατηρίου, σύμφωνα με το οποίο προϋπόθεση για τους πολίτες για να ταξιδέψουν αλλά και για άλλες κοινωνικές δραστηριότητες θα είναι να έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA. Το θέμα, μάλιστα, απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση.

Η κυκλοφορία των εμβολίων είναι πλέον θέμα χρόνου και η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού στο φονικό ιό είναι και το διαβατήριο ελευθερίας από τα διαδοχικά lockdown.

Ήδη στην Ευρώπη εντός των κυβερνήσεων έχει ανοίξει η συζήτηση για παροχή προνομίων για όσους εμβολιαστούν.

Τα «προνόμια» του εμβολιασμού

Τα σενάρια θέλουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να υιοθετούν μέτρα επιβράβευσης όσων κάνουν το εμβόλιο όπως η ελευθερία πρόσβασης σε χώρους συνωστισμού όπως οι συναυλιακοί χώροι, οι κινηματογράφοι, τα αεροδρόμια, ακόμη και για να μπει κάποιος σε ένα εστιατόριο, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης.

Τη συζήτηση άνοιξε ευθέως με μια δήλωσή του ο υπουργός Εμβολιασμού της Βρετανίας. «Εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, αθλητικοί χώροι, πιθανώς θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα. Πάροχοι υπηρεσιών θα πουν “αποδείξτε μας ότι έχετε εμβολιαστεί”».

Το υγειονομικό διαβατήριο ανοσίας στον Covid-19 θα είναι μια ψηφιακή ταυτότητα που θα μπορεί να τη σκανάρει κανείς με μια εφαρμογή στο κινητό.

Η συζήτηση πάντως έχει ήδη αρχίσει να παίρνει υπόσταση σε επίπεδο διεθνών αεροπορικών εταιρειών που ζητούν πιστοποιητικά ανοσίας για να μπορεί κάποιος να ταξιδέψει.

Το ζήτημα προσκρούει στα προσωπικό και ιατρικό απόρρητο για τις κυβερνήσεις με τον Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το πάσο υγείας.

Έρχονται τα εμβόλια

Τα εμβόλια βρίσκονται ένα βήμα πριν την κυκλοφορία τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer και στις 12 Ιανουαρίου της Moderna.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό σε όλη της ΕΕ και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες συγκεκριμένου τύπου εμβολίου και εταιρείας.

Υγειονομικό διαβατήριο υποχρεωτικά για όλα τα κράτη της ΕΕ

Το MEGA απηύθυνε ερώτηση στην Κομισιόν αν η επιτροπή θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υπάρξει «διαβατήριο εμβολίου» για όλες τις χώρες μέλη και έχει αποκλειστικές πληροφορίες.

Πηγές της Κομισιόν επεσήμαναν στο MEGA ότι προς το παρόν ανεξάρτητα του τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσοχή της Ευρώπης είναι να εγκριθεί το εμβόλιο αρχικά και μετά να γίνει αποτελεσματικά η μεταφορά του.

Στο ερώτημα εάν εξετάζεται και στην ΕΕ ένα υγειονομικό διαβατήριο ή διαβατήριο COVID απάντησαν ότι «διάφορες επιλογές» είναι υπό εξέταση και ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να γίνει συντονισμένα με τα κράτη μέλη, διαφορετικά ο εμβολιασμός δεν θα είναι αποτελεσματικός.

Εν ολίγοις, η επιλογή ενός διαβατηρίου COVID είναι υπό συζήτηση αλλά κλειδί είναι να εφαρμοστεί παντού και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2020