Κόσμος

«Χαστούκι» Μάικ Πομπέο στην Άγκυρα

01.12.2020 | 21:01 Eνσωμάτωση

Ηχηρή αποδοκιμασία στην τακτική της Άγκυρας επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, υπογραμμίζοντας ότι με τη στάση της υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Έντονη ήταν η αντίδραση από τον Τσαβούσογλου την ώρα που ο Ερντογάν ελίσσεται, προκειμένου να εξευμενίσει την Ευρώπη και να αποφύγει τις κυρώσεις. Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό της μαραθώνιο με σειρά επαφών του πρωθυπουργού ο οποίος σήμερα μίλησε και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σφοδρή επίθεση από τον ίδιο τον Μάικ Πομπέο κατά της Τουρκίας στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σε μια ασυνήθιστη για τα Νατοϊκά δεδομένα παρέμβαση ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

«Η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα Νατοϊκό σύμμαχο!»

Ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε επίσης τις προκλητικές, όπως τις ανέφερε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με την άσκηση Μέδουσα να συνεχίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο ενοχλώντας την Τουρκία, ο Σουλτάνος ετοιμάζεται για έναν ακόμα ελιγμό ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο κ Ερντογάν ακολουθεί αυτή την πολιτική. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα έχουμε τις ίδιες εξελίξεις στην ΕΕ και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση.»

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εδάφους για την Σύνοδο ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και τους ομολόγους του Πολωνίας Σλοβενίας και Σλοβακίας.

Η Άγκυρα συνέχισε και σήμερα πάντως τις προσχηματικές εκκλήσεις σε διάλογο μέσω του Χαμί Ακσόι.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, όπως είναι μέχρι σήμερα»

Η Αθήνα επιμένει στην ενδυνάμωση και των στρατιωτικών συνεργασιών.

Στο ΓΕΕΘΑ επιδίωξαν και η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση της επόμενης άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ» με Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι και η μεταστάθμευση μιας συστοιχίας πυραύλων Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2020