Ελλάδα

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας

29.11.2020 | 20:08 Eνσωμάτωση

Το MEGA έκανε ρεπορτάζ στις κόκκινες περιοχές και παρουσιάζει που χτυπά κόκκινος συναγερμός. Ασφυκτική πίεση δέχονται το σύνολο των νοσοκομείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ περιστατικά από Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα διακομίζονται στην Στερεά Ελλάδα.

Πολύωρες αναμονές, ασφυκτικά γεμάτες κλινικές, αγώνας για ένα κρεβάτι εντατικής και συνεχείς διακομιδές. Είναι η τραγική εικόνα των νοσοκομείων σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία. Τα περιστατικά πλέον από τη Λάρισα Βόλο και Τρίκαλα διακομίζονται στην Στερεά Ελλάδα.

Στο Βόλο είναι γεμάτες και οι 8 κλίνες ΜΕΘ, στα Τρίκαλα νοσηλεύονται 12 διασωληνωμένοι και άλλος ένας σε ειδικό χώρο. Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα της Λάρισας δεν διαθέτουν πλέον ούτε ένα κενό κρεβάτι καθώς στην πόλη σνοσηλεύονται συνολικά 39 διασωληνωμένοι, ενώ γεμάτα είναι και τα 5 κρεβάτια εντατικής στην Καρδίτσα.

«Στην Καρδίτσα είχαμε και 2 θανάτους διασωληνωμένων ασθενών εκτός θαλάμων εντατικής θεραπείας. Γέμισαν και τα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος, της Χαλκίδος και της Λαμίας με περιστατικά από τη Θεσσαλία και πάλι οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν φτάνουν.
Οι διακομιδές από τη Θεσσαλία προκάλεσαν έμφραγμα σε Λαμία και Χαλκίδα, καθώς οι 6 κλίνες της Λαμίας καλυφθήκαν, όπως και οι 10 της Χαλκίδας από ασθενείς της Θεσσαλίας.»

Γέμισαν οι κλινικές στο Κιλκίς

Με τα βαριά περιστατικά να διακομίζονται σε όμορα νοσοκομεία και τις κλινικές γεμάτες, το νοσοκομείο στο Κιλκίς δέχεται κι αυτό ασφυκτική πίεση.

«Το νοσοκομείο είναι γεμάτο έχουμε μετατρέψει δυο κλινικές επιπλέον σε κλινικές covid. H κατάσταση είναι δύσκολη. Νόσησαν και νοσούν τουλάχιστον 60 συνάδερφοι. Δεν υπάρχουν τα στοιχείώδη μέτρα ατομικής προστασίας. Οι συνάδερφοι αναγκάζονται και φοράνε δυστυχώς και λυπάμαι που το λέω μαύρες σακούλες σκουπιδιων στα πόδια για ποδονάρια.»

Μάλιστα υπήρξαν και ελλείψεις οξυγόνου, όπως αποκαλύπτει ο γραμματέας των εργαζομένων, που νοσεί κι ο ίδιος από κορωνοϊός.

«Μπηκα μέσα να διαπιστώσω πραγματικά αν ισχύει όντως ότι τα οξυγόνα υπολειτουργούσαν. Πλύθηκα όπως έπρεπε αλλά δυστυχώς μπήκα μέσα και κόλλησα. Τώρα αυτή τη στιγμή στηρίζεται ένα ολόκληρο τμήμα με εξτρα φιάλες οξυγόνου. Αν είανι δυνατόν σε συνθήκες πολέμου εμείς αυτή τη στιγμή, ενώ έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι, οι ασθενείς έχουνε βοηθητικά φιάλες οξυγόνου δίπλα στο κεφάλι τους. Αδιανόητο.»

«Ασφυξία» στο νοσοκομείο Γιαννιτσών 

Με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Πέλλα να νοσεί το νοσοκομείο των Γιαννιτσών βρίσκεται στα όρια του.

Ασφυκτική πίεση δέχονται το σύνολο των νοσοκομείων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Την κατάσταση καλείται να αποσυμφορήσει καθημερινά το ΕΚΑΒ, που διακομίζει περιστατικά από την μια πόλη στην άλλη για να έχουν οι ασθενείς την κατάλληλη περίθαλψη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/11/2020