Ελλάδα

Τα λύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης «δείχνουν» άρση του lockdown

25.11.2020 | 20:24 Eνσωμάτωση

Για πρώτη φορά τώρα μετά από 22 ημέρες καραντίνας στην Θεσσαλονίκη και 18 στην Αττική οι επιστήμονες βλέπουν μια πρώτη αχτίδα ελπίδας. Οπως αποκαλύπτουν στο MEGA ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και καθηγητής του ΚΑποδισττριακού που κάνουν έρευνες στα λύμματα των δυο πόλεων το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50% ενώ όπως προβλέπουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε καθε μια από τις δυο πόλεις τα ημερήσια κρούσματα θα πέσουν κάτω από τα 400.

Την ώρα που καθημερινά η χώρα καταγράφει δραματικά ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους , οι αναλύσεις των επιστημόνων αφήνουν μια πρώτη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Όπως αποκαλύπτει στο MEGA ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωνάννου στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα αρχίζουν επιτέλους να αποδίδουν.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας σύμφωνα με τον Πρύτανη που διεξήγαγε την έρευνα στα λυματα της πόλης, τα κρούσματα θα έχουν ραγδαία πτώση.

Μετά από 18 μέρες καραντίνας στην Αττική , άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει στο MEGA, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης, υπάρχει σημαντική μείωση του ιικού φορτίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Μείωση ιικού φορτίου 50%

Κάτω από 10.000 φορείς

6.000 – 8.000 ενεργά κρούσματα

Μάλιστα, ο καθηγητής χημείας τονίζει ότι εάν τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα, από την επόμενη βδομάδα θα έρθει μια εντυπωσιακή μείωση των κρουσμάτων.

Όπως λέει στο MEGA, το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς δεν αποτελούν εστία μεγάλης διάδοσης του ιού, με την προϋπόθεση όμως, να ελέγχονται οι μετακινήσεις των ενηλίκων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/11/2020