Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει η άρση του lockdown

25.11.2020 | 20:47 Eνσωμάτωση

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα επόμενα βήματα του lockdown και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περίοδο των εορτών.

Η ώρα των αποφάσεων έφτασε για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί από τη μια πλευρά τους θανάτους και την πίεση του συστήματος υγείας και από την άλλη, εάν καταγραφεί μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, κάποια χαλάρωση στα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων.

Μοντέλο Μακρόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και για το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Η γαλλική συνταγή για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας φέρεται να είναι η βάση που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, με τις απαραίτητες βέβαια τροποποιήσεις.

Το γαλλικό μοντέλο για μια επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα περιλαμβάνει επαναλειτουργία των καταστημάτων από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και άνοιγμα των χώρων λατρείας. Οι μετακινήσεις εφεξής θα επιτρέπονται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία και για τρεις ώρες.

Εάν τα νέα κρούσματα μειωθούν, η εθνική καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ κλειστά θα παραμείνουν κέντρα διασκεδαστής, εστιατόρια και μπαρ.

Μέτρα όλο τον χειμώνα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων και της εστίασης θα ληφθούν μόλις το επιτρέψουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων θα ξεκινήσει να αποτυπώνεται από την επόμενη εβδομάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/11/2020