Υγεία

Κορωνοϊός: Γεμίζουν νέους οι ΜΕΘ – Δραματική έκκληση των γιατρών

25.11.2020 | 17:03

Το καλώδιο του μικροφώνου φαίνεται στην οθόνη, καθώς ο Άγγελος Λαμπίδης μόλις έχει φτάσει στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κάμερα πιάνει το πρώτο ασθενοφόρο και το πλήρωμα με τις αντι-covid στολές, που φέρνουν έναν ασθενή.

Πριν ο δημοσιογράφος του MEGA προλάβει να μπει μπροστά στην κάμερα, άλλο ένα ασθενοφόρο φέρνει ένα ακόμη ασθενή κορωνοϊού.

Χωρίς ανάσα ο οπερατέρ πιάνει στο βάθος του δρόμου άλλα δύο ασθενοφόρα. Η ροή είναι καταιγιστική. Αυτή είναι μία συνηθισμένη ημέρα εφημερίας στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι γιατροί, παρά τη μικρή μείωση κρουσμάτων, δεν βλέπουν άμεση αποσυμφόρηση των εντατικών.

Χθες, οι διασωληνωμένοι στη χώρα ήταν 562, ανάμεσά τους και 12 νέοι, ακόμα 101 ασθενείς κατέληξαν.

«Μάχη» στη Λάρισα

Λίγο πιο νότια, στην Λάρισα, στα νοσοκομεία της πόλης δίνεται μια ακόμα μάχη. Στις εμπόλεμες ζώνες των ΜΕΘ ένας άνθρωπος χάνεται κάθε 15 λεπτά.

Δεκάδες είναι οι γιατροί που έχουν χτυπηθεί από κορωνοϊό. Δύο νοσηλευτές είναι στην ΜΕΘ.

Ο καθηγητής, Κώστας Γουργουλιάνης, θα δώσει μία άλλη διάσταση. Το νοσοκομείο που γονατίζει κάθε μέρα αναγκάζεται να κρατάει και ασθενείς που λόγω του κοινωνικού στίγματος δεν τους παίρνουν οι συγγενείς τους.

«Είναι κοινωνικό στίγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες οικογένειες παρόλο που ο δικός τους άνθρωπος έχει αποθεραπευθεί διστάζουν να τον πάρουν σπίτι, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να παραταθεί η νοσηλεία».

Αγώνας δρόμου στο νοσοκομείο της Δράμας για να γίνει η προμήθεια φιαλών οξυγόνου για τους ασθενείς, με τους γιατρούς να βρίσκονται στα όριά τους.

Τι δείχνει το crash test των εμβολίων

Την πραγματική ασπίδα θα προσφέρει το εμβόλιο όπως λένε οι ειδικοί, αλλά και αυτό θα χρειαστεί χρόνο.

Το κρας τεστ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» δείχνει πως τα τέσσερα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα από 62% μέχρι και πάνω από 95% και κόστος ανά δόση από 3 – 37 δολάρια ανάλογα τη φαρμακευτική.

Στη μάχη και ο στρατός

Στην υγειονομική μάχη ηχηρό παρών δίνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις, με συνολικά 53 κλίνες στα νοσοκομεία και τη διάθεση 50 ακόμα κλινών στο νοσοκομείο μάχης του 424.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 25/11/2020

Υγεία