Υγεία

Μόσιαλος για εμβόλιο Οξφόρδης : Μέχρι και 90% η αποτελεσματικότητα – Δυνατότητα παραγωγής 3 δισ. δόσεων το 2021

23.11.2020 | 18:29 Eνσωμάτωση

Ελπίδες για προσδοκίες για μία ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα σε όλο τον κόσμο προκαλούν τα ευχάριστα νέα σχετικά με την εξέλιξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της Astra Zeneca για το εμβόλιο AZD1222 που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα τόνισε πως:

  • Το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19
  • Υπήρχαν συνολικά 131 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην ενδιάμεση ανάλυση
  • Δεν αναφέρθηκαν νοσηλεία ή σοβαρές περιπτώσεις της νόσου στους συμμετέχοντες
  • οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 ετών και άνω από διάφορες φυλετικές και γεωγραφικές ομάδες, υγιείς ή με σταθερά υποκείμενα νοσήματα

Η μελέτη ανέλυσε αποτελέσματα από 2 διαφορετικά δοσολογικά σχήματα έδειξαν αποτελεσματικότητα με το ένα να δείχνει πολύ υψηλό προφίλ αποτελεσματικότητας.

  • αποτελεσματικότητα εμβολίου 90% : σε 2,741 συμμετέχοντες, που έλαβαν αρχικά την τυπική δόση κατά το ήμισυ, ακολουθούμενο από πλήρη δόση τουλάχιστον ενός μήνα μετά,
  • και αποτελεσματικότητα εμβολίου 62%: σε 8,895 συμμετέχοντες, που έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα.

Η συνδυασμένη ανάλυση και από τα δύο δοσολογικά σχήματα (11,636 συμμετέχοντες), σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είχε ως αποτέλεσμα μια μέση αποτελεσματικότητα 70% και τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά (p <= 0,0001).

AstraZeneca: Άλλος ένας Ελληνας επιστήμονας, ο Μενέλαος Πάγκαλος, πίσω από την έρευνα

Σε ένα tweet με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης, η αποτελεσματικότητα του οποίου μπορεί να φτάσει και το 90%, σημείωσε: «Αλλάζοντας την πορεία της πανδημίας της Covid-19 θα απαιτήσει αποτελεσματικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/11/2020