Κόσμος

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία κατά του Ερντογάν

23.11.2020 | 21:16

Την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη» προκάλεσε τουρκικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη. Κομάντος γερμανικής φρεγάτας πραγματοποίησαν νηοψία στο πλοίο, αλλά ο έλεγχος για άλλη μια φορά δεν ολοκληρώθηκε με ευθύνη του τουρκικού πληρώματος.

Πάνοπλοι κομάντος του γερμανικού ναυτικού αποβιβάζονται επάνω στο τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο Roselina –A. Οι Γερμανοί καταδρομείς της φρεγάτας Αμβούργο πραγματοποιούν νηοψία στο τουρκικό πλοίο 130 νμ νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και 130 νμ βόρεια της Κυρηναϊκής εντός των ορίων της επιχείρησης «Ειρήνη», όπως δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό SPEIGEL.

Το πλοίο με σημαία Τουρκίας είχε ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τη Λιβύη και ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων.

Η τουρκική πλευρά άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η διαταγή νηοψίας δόθηκε από τον Έλληνα διοικητή που βρίσκεται στην παρούσα φάση στο τιμόνι της επιχείρησης «Ειρήνη». Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η έρευνα διήρκεσε 15 ώρες ενώ δεν βρέθηκε τίποτα ύποπτο επάνω το πλοίο. Αμφισβήτησε την αξιοπιστία του ελέγχου τονίζοντας πως η επιχείρηση δεν είναι αμερόληπτη.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας με τη σειρά του ανακοίνωσε πως η έρευνα στο τουρκικό πλοίο δεν ολοκληρώθηκε ενώ χαρακτήρισε την στάση της Τουρκίας ως προβληματική. Είναι η δεύτερη φορά που πολεμικό πλοίο της επιχείρησης «Ειρήνη» παρεμποδίζεται από τη διεξαγωγή νηοψίας σε πλοίο τουρκικής σημαίας, ύποπτο για μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

Την ώρα που η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία προειδοποιούν την Άγκυρα για την παρέμβασή της στην εμφυλιοπολεμική σύγκρουση στη Λιβύη, φωτογραφίζοντας ως κύριο υπαίτιο τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την προκλητική στάση της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο καυτηρίασε ο Γάλλος ΥΠΕΞ αν και οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να μιλήσουν ευθέως για κυρώσεις ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23/11/2020

Κόσμος