Υγεία

Εμβόλιο – κορωνοϊός: 70-90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

23.11.2020 | 20:29

Ενθαρρυντικά εξακολουθούν να είναι τα νέα από το μέτωπο του εμβολίου, καθώς μετά την Pfizer και την Moderna,υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας ανακοινώθηκαν και για το εμβόλιο της Οξφόδρης από την Astra Zeneka. Τις ανακοινώσεις έκανε ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Μενέλαος Πάγκαλος...

Αποτελεσματικό σε ποσοστό 70% κατά μέσο όρο και μέχρι 90% ανάλογα με τη δοσολογία είναι το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Astra Zeneca, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν το πρωί. Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μίλησε στο BBC o ελληνικής καταγωγής εκτελεστικός αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι επειδή τα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι ξεκάθαρα αποτελεσματικό στο να μειώνει τις λοιμώξεις, να προλαμβάνει την ασθένεια και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, την μεταδοτικότητα και έχει πολλές πιθανότητες να μας επαναφέρει στην κανονικότητα.»

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 20.000 εθελοντές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βραζιλία.

«Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρει 70% προστασία, όμως έχουμε μια υποομάδα που έλαβε μισή δόση την πρώτη φορά και μια ολόκληρη τη δεύτερη. Σε αυτούς παρατηρήθηκε 90% προστασία.»

«Ίσως η χορήγηση μικρής ποσότητας εμβολίου στην αρχή και μεγαλύτερης στη συνέχεια να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται κι άλλη δουλειά από την πλευρά μας.»

Σε αντίθεση με τους βασικούς του ανταγωνιστές, το εμβόλιο της Astra Zeneca χρειάζεται θερμοκρασία απλού ψυγείου για να συντηρηθεί και είναι φθηνότερο. Σύμφωνα με το BBC το κόστος των εμβολίων είναι περίπου

3,5 ευρώ της Οξφόρδης και της Astra Zeneca, 17 ευρώ των Pfizer και BioNTech, και 28 ευρώ της Moderna

Η Astra Zeneca αναφέρει ότι μπορεί να διαθέσει τρία δισεκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο τον επόμενο χρόνο.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23/11/2020

Υγεία