Κόσμος

Κορωνοϊός – Βρετανία: Στις 2 Δεκεμβρίου λήγει το lockdown – Θα διατηρηθούν ισχυροί περιορισμοί

22.11.2020 | 13:22

Στη Μεγάλη Βρετανία αύριο ο Μπόρις Τζόνσον πηγαίνει στη Βουλή για να αποκαλύψει το κυβερνητικό σχέδιο για τον «χειμώνα του κορωνοϊοϋ», όπως το αποκαλεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο κ. Τζόνσον να ανακοινώσει στους βουλευτές ότι το lockdown θα τελειώσει μεν στις 2 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά η ζωή σε πολλές περιοχές της χώρας θα εξακολουθήσει να μοιάζει με όσα ισχύουν σήμερα.

Ο Τζόνσον θα αυστηροποιήσει μάλιστα το σύστημα με τα τρία επίπεδα κινδύνου που ίσχυε πριν το lockdown και έτσι θα συνεχιστούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων σε περιοχές στις οποίες τα κρούσματα παραμένουν ανησυχητικά.

Δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη η δουλειά του Τζόνσον να περάσει τα νέα μέτρα στη Βουλή με 70 βουλευτές του κόμματος έχουν δημιουργήσει ομάδα αντί-λοκντάουν, όπως την αποκαλούν. Οι βουλευτές αυτοί έχουν ήδη καταψηφίσει ή απείχαν και στη προηγούμενη ψηφοφορία για το lodkcown.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση για τα Χριστούγεννα. Προσανατολίζεται λοιπόν στο να να επιτρέπει σε 3 ή 4 νοικοκυριά να δημιουργούν μεταξύ τους κλειστές ομάδες, ώστε συγγενείς και φίλοι από διαφορετικές οικογένειες να μπορέσουν να περάσουν μαζί τις γιορτές από τις 22 έως 28 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. H Επιστημονική Ομάδα που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για την πανδημία λέει ότι για κάθε μέρα χαλάρωσης των περιορισμών ενδεχομένως να απαιτηθούν πέντε μέρες επιπλέον αυστηρών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί ο ιός.

Ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός αφορά και την Ελλάδα με τη μείωση των ημερών της υποχρεωτικής καραντίνας σε όσες και όσους φτάνουν στη Βρετανία. Σήμερα, όσες και όσοι φτάνουν από την Ελλάδα στη Βρετανία με εξαίρεση πέντε νησιά (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κως και Ρόδος) υποχρεούνται σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων.

Η περίοδος της αυτοαπομόνωσης θα είναι πλέον πέντε μέρες.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/11/2020

Κόσμος