Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Η Άγκυρα παρατείνει την παραμονή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

22.11.2020 | 13:33

Προκλητική και αποφασισμένη να επιβάλλει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται η Τουρκία.

Χθες, η Άγκυρα ανακοίνωσε την παράταση των ερευνών του Oruc Reis μέχρι το τέλος του μήνα.

Ειδικότερα, η Τουρκία τις τελευταίες ώρες επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο εντελώς προσχηματικών εκκλήσεων σε διάλογο, αφότου η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία απαντώντας στην Ελληνική τόνισε πως η περιοχή που κινείται το τουρκικό ερευνητικό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί και οι αντιρρήσεις έχουν απαντηθεί έξι φορές από το υπουργείο μας από τον προηγούμενο Ιούλιο. Η Ελλάδα αντί να εκδίδει ανακοινώσεις κάθε φορά που η Τουρκία εκδίδει Navtex, να απαντήσει θετικά στις εκκλήσεις για διάλογο» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Πάντα ζητάμε διάλογο, εδώ στην Τουρκία στην Ελλάδα ή οπουδήποτε, είμαστε έτοιμοι για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων. Επιπλέον όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τους νόμους μας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» ανέφερε από την πλευρά του ο  τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας από την 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ήταν ξεκάθαρος.

«Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis βρέθηκε στα 13,5 νμ από την Ρω και στα 16 νμ από το Καστελόριζο κατευθυνόμενο νοτιοανατολικά και συνεχώς συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας και επιτηρούμενο όλη την ώρα στενά από πλοία και μέσα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/11/2020

Πολιτική