Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αισιόδοξα μηνύματα από τις Pfizer και Moderna

17.11.2020 | 13:17 Eνσωμάτωση

Ελπίδες για αντιμετώπιση της πανδημίας γεννούν οι ανακοινώσεις των φαρμακευτικών κολοσσών για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσουν κατά του κορωνοϊού. Μετά την κοινοπραξία Pfizer –ΒioNtech, η Moderna ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό σχεδόν 95%.

Τρέχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Πριν από το τέλος του έτους, τόσο οι Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna που ανακοίνωσε χθες εμβόλιο με 94,5% αποτελεσματικότητα θα υποβάλουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στις αρμόδιες Αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Moderna ενώ έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με πέντε εταιρείες, το πιο πρόσφατο χθες με τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο CureVac.

Παρά την αισιοδοξία πάντως, πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν.

Στην πρώτη φάση δε θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων για να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Θεωρείται βέβαιο πως οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και οι πιο ευάλωτοι πολίτες θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Η νέα τεχνολογία εμβολίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση μελλοντικών ασθενειών, γνωστών και άγνωστων, λένε οι επιστήμονες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/11/2020