Υγεία

Κορωνοϊός: Τέσσερα εμβόλια στην τελική φάση δοκιμών  

15.11.2020 | 20:16 Eνσωμάτωση

Όχι ένα αλλά τουλάχιστον τέσσερα και ίσως και παραπάνω εμβόλια κορωνοϊού έρχονται από τις αρχές του 2021. Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκονται τα εμβόλια της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna ενώ λίγο αργότερα την άνοιξη αναμένεται και αυτό της J&J και 3-4 ακόμη.

Ποτέ άλλοτε δεν έχει τρέξει τόσο γρήγορα η ερευνητική κοινότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας για την ανακάλυψη ενός εμβολίου.

Ο Τούρκος Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής BionTech Ουγκούρ Σαχίν που μαζί με τη Pfizer δείχνουν να είναι πιο κοντά από όλους για την διάθεση ενός εμβολίου με σχεδόν απόλυτη αποτελεσματικότητα, τόνισε ότι ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον εμβολιασμό που θα μας επιτρέψει το καλοκαίρι του 2021 να έχουμε υψηλό ποσοστό ανοσίας. Μάλιστα δήλωσε πεπεισμένος ότι του χρόνου θα έχουμε ένα φυσιολογικό χειμώνα.

Το ίδιο εκτιμούν και λοιμωξιολόγοι στην Ελλάδα όπως η Ματίνα Παγώνη που μίλησε στο MEGA.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το οποίο έχει καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προβλέπει να πάρουμε 25 εκατ. δόσεις και παραπάνω αν χρειαστεί, αρχές του 2021 να εμβολιαστούν πρώτοι οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό, μέχρι τον Ιούνιο σχεδόν το σύνολο το πληθυσμού, σε 1018 Κέντρα Εμβολιασμού, κλείνοντας ραντεβού με sms και δημιουργώντας μητρώο εμβολιασθέντων.

Η στιγμή πάντως που το εμβόλιο της γρίπης και αυτό του κορωνοϊού θα είναι ένα αργεί.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, φαίνεται πως το 2022 η ζωή μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα όπως ακριβώς συνέβαινε στη προ κορωνοϊού εποχή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/11/2020