Υγεία

Κορωνοϊός: Οι ήρωες των ΜΕΘ

13.11.2020 | 20:00 Eνσωμάτωση

Η κάμερα του MEGA μπήκε μέσα σε εντατική και κατέγραψε το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και τον αγώνα που δίνεται 24 ώρες το 24ωρο μέσα στις ΜΕΘ. Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί, ενώ η κάμερα κατέγραψε την συγκλονιστική στιγμή που γιατροί ξυπνούν από τη διασωλήνωση ασθενή.

Μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου, ο θάνατος με τη ζωή ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σκοινί. Νέοι άνθρωποι διασωληνωμένοι. Παλεύουν για να βγουν νικητές.

«Ήσουν στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας, είχες ένα πρόβλημα με το αναπνευστικό σου. Δεν μπορείς να μου μιλήσεις αυτή τη στιγμή, γιατί έχεις ένα σωλήνα στο στόμα».

Στέκονται δίπλα τους 24 ώρες το 24ωρο. Γιατροί και νοσηλευτές γίνονται ένα με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι οι δικοί τους άνθρωποι.

Τα λόγια τους συγκλονίζουν.

«Μη φοβάστε σας αγαπάμε, σας φροντίζουμε, είστε σε πολύ καλό δρόμο θα κάνετε αυτό που σας λέμε μη στεναχωριέστε».

Είναι εικόνες από την κάμερα του ρόιτερς. Και αυτές είναι εικόνες από την κάμερα του MEGA που κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τις αγωνιώδεις προσπάθειες μέσα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Εκεί που νοσηλεύονται ασθενείς νέοι. Από 35 έως 60 ετών.

«Οι ηλικίες είναι πολύ χαμηλότερες από όσο ήταν. Αντί για τους 80αρηδες, έχουμε 40αρηδες, 50αρηδες και 60αρηδες».

Η πιο κρίσιμη στιγμή για τους νοσηλευτές είναι και για τους γιατρούς είναι η ώρα που θα βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς πρέπει να βγάλουν τη στολή ώστε να μην ακουμπήσουν σε σημείο που ίσως έχει μολυνθεί.

«Κάποιες φορές δίνουμε το τηλέφωνο, δηλαδή από δικά μας τηλέφωνα να επικοινωνούνε γιατί το έχουν ανάγκη».

Γιατροί και νοσηλευτές, δεν ξέρουν τι θα πει ξεκούραση. Κλεισμένοι σε αυτό το δωμάτιο, ακούν μόνο τον ήχο τον μηχανημάτων και παλεύουν για να κρατήσουν τους ασθενείς στη ζωή.

«Προφανώς δεν σκεφτόμαστε ούτε ρεπό ούτε ώρα, είμαστε πάνω από τον ασθενή συνεχώς όλο το προσωπικό του νοσοκομείου».

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο. Οι κλίνες πλέον για τους διασωληνομένους είναι ελάχιστες. Το υπαλληλικό προσωπικό έχει φτάσει στα όρια του και όπως λένε, είμαστε ακόμα στην αρχή.

«Τα νοσοκομεία και το σύστημα είναι ήδη στο όριο τους σε αυτό το κύμα και πραγματικά ανησυχώ πάρα πολύ για την εξέλιξη… νομίζω ότι τα αριθμητικά δεδομένα, είναι πάρα, μα πάρα πολύ ανησυχητικά».

Πίσω από τους αριθμούς των διασωληνομένων που ανακοινώνονται καθημερινά, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και σώζουν ζωές. Οι ήρωες με τις άσπρες στολές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/11/2020