Ελλάδα

Συναγερμός σε Κοζάνη – Καστοριά: Θετικά στον κορωνοϊό τα μινκ που ελέγχθηκαν – Θα θανατωθούν 2.500

13.11.2020 | 20:56 Eνσωμάτωση

Διάχυτη είναι η ανησυχία στην Κοζάνη καθώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι. Τα δείγματα όλων των μινκ που ελέγχθηκαν βγήκαν θετικά και ήδη 6 εργαζόμενοι σε 5 φάρμες της πόλης που παρουσίαζαν ανησυχητικά συμπτώματα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστώθηκε πως ήταν μολυσμένα 5 νεκρά και 4 ζωντανά ζώα, σε μια φάρμα της Κοζάνης. Έτσι οι υγειονομικές υπηρεσίες αποφάσισαν τη θανάτωση και των 2.500 μινκ που εκτρέφονταν, κάτι που αναμένεται να γίνει μες τις επόμενες δύο ημέρες.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο εκτροφέας και ιδιοκτήτης της φάρμας βρέθηκε θετικός. Αμέσως νόσησε και ένας στενός συγγενής του. Από τα γρήγορα τεστ που έγιναν σε εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας, βρέθηκαν θετικοί 10 εργαζόμενοι στην Καστοριά και 3 στα Γρεβενά.

Αυτό φυσικά που φοβίζει είναι η πιθανή μετάλλαξη του ιού, όπως συνέβη στη Δανία με την μαζική θανάτωση εκατομμυρίων μινκ.

2.500 μινκ θα θανατωθούν στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη θανάτωση και την ταφή 2.500 μινκ από εκτροφείο της Κοζάνης, του οποίου ο ιδιοκτήτης βρέθηκε θετικός στον ιό, ενώ εντοπίστηκαν και εννέα ζώα με συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, στην Κοζάνη εντοπίστηκε μία ακόμα μονάδα της οποίας ο ιδιοκτήτης αναφέρει ότι τα ζωάκια έχουν συμπτώματα, ενώ σε τρεις ακόμη μονάδες βρέθηκαν θετικοί εργαζόμενοι.

Τα γρήγορα τεστ συνεχίζονται σε κτηνοτρόφους και εργαζόμενους.

Και στην Καστοριά, σε τρεις μονάδες, αλλά και στα Γρεβενά παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/11/2020