Κόσμος

Κορωνοϊός: Εθελοντές του εμβολίου περιγράφουν την εμπειρία τους

11.11.2020 | 17:21 Eνσωμάτωση

Πολλοί τους θεωρούν από τώρα ήρωες. Επέλεξαν να μπουν μπροστά από όλους για να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο που θα σώσει ζωές.  

Ο 52χρονος επενδυτής, Μπάρι Κόλβιν αποφάσισε να μπει σε αυτή τη διαδικασία εκτιμώντας ότι το ρίσκο για την υγεία του ήταν κατώτερο από το διακύβευμα που είναι η καταπολέμηση του φονικού ιού.

Ο 44χρονος Γκλεν Ντισίλντς, ένιωσε ένα αίσθημα σαν «βαρύ hangover» αλλά γρήγορα τα συμπτώματα υποχώρησαν. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ενθουσιασμένος με τις ανακοινώσεις από τον φαρμακευτικό κολοσσό.

Πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες πήραν μέρος στις δοκιμές της φάσης 3 για το εμβόλιο της Pfizer, ενώ αναμένονται και νεότερα από δεύτερη ομάδα εθελοντών. Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις, ενώ οι εθελοντές δεν γνωρίζουν αν έλαβαν το κανονικό εμβόλιο ή όχι.

Παρόμοια εμπειρία είχε και μία 45χρονη εθελόντρια από το Μιζούρι που έλαβε τη δεύτερη δόση τον περασμένο μήνα. Ανέφερε πονοκέφαλο, πυρετό και πόνους σε όλο το σώμα.

Ο ενθουσιασμός είναι εμφανής και στην ιατρική κοινότητα.

Η Pfizer προσπαθεί ήδη να λύσει το πρόβλημα της αποθήκευσης του εμβολίου που πρέπει να φυλάσσεται σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Το εμβόλιο παράγεται σε υγρή μορφή και πρέπει να αποθηκεύεται στους -70 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μεταφορά του.

Η Pfizer έχει ήδη βέβαια σχεδιάσει ειδικό σύστημα μεταφοράς των φιαλιδίων με ξηρό πάγο και σύστημα GPS για την διαρκή παρακολούθηση της διαδικασίας μεταφοράς τους.

Οι επιστήμονες επεξεργάζονται τη λύση της μετατροπής του εμβολίου σε μορφή σκόνης και ενδεχομένως να είναι έτοιμη αυτή η εκδοχή του εμβολίου στις αρχές του 2021.

Τα εμβόλια σε μορφή σκόνης μπορούν να ανασυσταθούν λίγο πριν την έγχυση ή μερικές φορές να χορηγηθούν είτε για της εισπνοής είτε διαρρινικά. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζονται συντήρηση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 11/11/2020