Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η πίεση στις εντατικές, φόβοι για αύξηση των θανάτων

10.11.2020 | 17:44

Στην Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου όπου μπήκε η κάμερα του «LIVE NEWS» η μάχη για να μην αρπάζει ανθρώπινες ζωές ο κορωνοϊός δεν σταματάει στιγμή.

Μια μάχη περίεργη, άνιση και συχνά άδικη.

«Έχουμε ζήσει με τον θάνατο όλοι οι εντατικολόγοι, αυτό δεν είναι σαν τις κακοήθειες …εδώ δεν είναι το ίδιο» σημειώνει ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

Ο Νίκος Καπραβέλος έχει περάσει μία ζωή στις εντατικές, η σημερινή κατάσταση τον φοβίζει. Δεν είναι ο μόνος. Ο Θανάσης Σιούλης περιγράφει το τσουνάμι των θανάτων που σαρώνει τα νοσοκομεία. Και σοκάρει, Η επιλογή ασθενών είναι πραγματικότητα.

Όπως τονίζει ο κ. Σιούλης, μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, «αυστηροποιούνται τα κριτήρια που θα βάζουμε σε μηχανική υποστήριξη. Σχολιάζαμε μοναδιαίες απώλειες και τώρα έχουμε εθιστεί στις δεκάδες και θα δούμε».

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα έχουν καταλήξει 12 συμπολίτες μας, μετά το χθεσινό θλιβερό, ημερήσιο ρεκόρ των 41 θανάτων. Δ

«Βλέπουμε στην επαρχία να πεθαίνουν με κορωνοϊό σε απλούς θαλάμους γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ» σημειώνει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν αυξάνεται ραγδαία αφήνοντας πίσω ανείπωτο πόνο σαν και αυτόν που βίωσε συγγενής ασθενούς η οποία μίλησε στο «LIVE NEWS». «Μόνος του ήταν εκεί, διασωληνώθηκε, οι γιατροί, αυτά τα γνωρίζουν οι γιατροί, εγώ δεν τον έβλεπα καθόλου, είχα να τον δω ενάμιση μήνα» ανέφερε η σύζυγος θύματος κορωνοϊού.

O άνθρωπος της χάθηκε μετά από πολυήμερη μάχη. Η διακομιδή του με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του έγινε άμεσα όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που έλπιζαν.

Τις εικόνες των συγγενών βιώνουν και οι νοσηλευτές που μιλούν για τις προσωπικές τραγωδίες που βλέπουν κάθε μέρα να εκτυλίσσονται στις μονάδες COVID.

Στο σύστημα Υγείας περιμένουν τις επόμενες ημέρες και άλλη πίεση. Και η συρροή κρουσμάτων στις ΜΕΘ σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Αύξηση και στους νεκρούς.

«Δυστυχώς περιμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες» σημείωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να υφίσταται ισχυρές πιέσεις τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπως εκτιμούν οι ειδικοί και ήδη οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 293.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 10/11/2020

Ελλάδα