Κόσμος

Κορωνοϊός: Ενθουσιασμός για το εμβόλιο – Πόσες δόσεις θα παραγγείλει και πώς θα τις μοιράσει η ΕΕ

10.11.2020 | 13:15

Εκθετική αύξηση παρουσιάζει την τελευταία εβδομάδα ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως το σύστημα υγείας θα συνεχίζει να υφίσταται ισχυρές πιέσεις τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το περασμένο 24ωρο, 41 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 293.

Απάντηση στις αγωνίες της ανθρωπότητας έρχεται να δώσει η ανακοίνωση της Pfizer πως το εμβόλιο που αναπτύσσει επέδειξε αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως έχει σκοπό να υποβάλλει άμεσα αίτηση στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου. εάν δοθεί το πράσινο φως, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει αντίστοιχη έγκριση και από τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Η είδηση γέννησε ελπίδες αισιοδοξίας και υγειονομικές αρχές της χώρα μας.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, υπάρχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες που θα πρέπει να επιλυθούν για τη μετέπειτα διαδικασία. Κατά συνέπεια η κυκλοφορία του δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Ιανουάριο.

Εάν το εμβόλιο εγκριθεί, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υγειονομικοί.

Το εμβόλιο της Pfizer δεν είναι το μόνο που βρίσκεται σε τελικό στάδιο κλινικών μελετών. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρει σε άρθρο του στα ΝΕΑ, αναφέρει σχετικά:

«Επί του παρόντος δοκιμάζονται 52 εμβόλια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. 11 από αυτά είναι σε φάση 3 των κλινικών δοκιμών, δηλαδή δοκιμάζονται σε χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο».

Η προστασία από την Covid-19 με το υπό δοκιμή εμβόλιο της Pfizer επιτυγχάνεται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με την εταιρία, θα χορηγείται σε δύο δόσεις.

ΕΕ: Ικανοποίηση για τα νέα του εμβολίου – Πώς θα μοιραστούν οι δόσεις ανά χώρα

Οι Βρυξέλλες υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τα ευχάριστα νέα του εμβολίου με την Πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει ότι η Ευρώπη θα αγοράσει 300 εκατομμύρια δόσεις.

Παράλληλα όμως πηγές της Κομισιόν εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία δεδομένου ότι η παραγωγή ενός εμβολίου είναι μια περίπλοκη διαδικασία.

Ειδικότερα, πηγές της Κομισιόν δήλωσαν στο MEGA ότι παρά τα καλά νέα, ισχύει πάντα ο κανόνας ότι δεν θα προβούμε σε γρήγορο εμβόλιο σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.

Οι Βρυξέλλες έχουν ωστόσο σχέδιο για την διανομή του εμβολίου όταν αυτό είναι έτοιμο και θα μεταφερθεί αεροπορικώς σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας ενώ θα δοθούν πρώτα σε άτομα άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα καθώς και σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Βέλγος υπουργός υγείας χθες το βράδυ, λέγοντας ότι είναι μεν μια θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Έκανε λόγο ότι πρόκειται για ένα δελτίο τύπου μιας εταιρείας, το οποίο δεν είναι το ίδιο με την ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα.

Πρόσθεσε ότι ακόμη και εάν επιβεβαιωθεί η έρευνα, χρειάζονται μήνες για να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο εμβόλιο. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία και όχι ένα απλό χάπι που παίρνουμε από τα φαρμακεία.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/11/2020

Κόσμος