Κόσμος

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την εκλογή Μπάιντεν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

09.11.2020 | 18:31 Eνσωμάτωση

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης Βουλευτής ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για τη νέα μέρα που ξημερώνει στα ελληνοτουρκικά μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τίθενται με την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο είναι πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Πιεσμένος είναι ο Τούρκος Πρόεδος μετά την εκλογή Τζο Μπάιντεν στην προερδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη. «Είναι πιεσμένος από την αλλαγή ηγεσίας στην Αμερική που δεν την ήθελε, πιεσμένος από την οικονομική κατάσταση, την συνεχή διολίσθηση της λίρας, απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη την Παρασκευή και τώρα από ότι φαίνεται τον γαμπρό του».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο Σουλτάνος πιθανότατα να θέλει αφενός να διασώσει την οικονομία, αφετέρου να χαράξει μια νέα γεωστρατηγική.

«Ο Μπάιντεν έχει εκφραστεί αρνητικά για την Τουρκία, έχει έρθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, ο οποίος τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα», σημείωσε ο κ. Καιρίδης που υπενθύμισε ότι για τον Τούρκο πρόεδρο εκκρεμεί το σκάνδαλο με την Halkbank της “αμαρτωλής” τουρκικής τράπεζας που κατηγορείται ότι έσπασε το εμπάργκο με το Ιράν που αγγίζει το ίδιο το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας και είχε μπλοκαριστεί με παρέμβαση Τραμπ.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ανέφερε ο κ. Καιρίδης για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας μέχρι την ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν.

«Τα περιθώρια Ερντογάν πιθανόν δεν είναι τόσο ανοιχτά όσο είχαμε φοβηθεί για αυτό το μεσοδιάστημα», υποστήριξε και υπενθύμισε ότι εκκρεμεί και το ευρωπαϊκο συμβούλιο του Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνοτουρικό.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/11/2020