Υγεία

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές για το σύστημα Υγείας

09.11.2020 | 20:15

Αριθμοί, που, αν δεν ανατραπούν, οδηγούν μαθηματικά στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, καταγράφονται πλέον καθημερινά, καθώς εκρηκτική είναι η αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία.

Ασφυκτικές πιέσεις στα δημόσια νοσοκομεία ασκεί η πανδημία κορωνοϊού. Οι αντοχές των ΜΕΘ δοκιμάζονται καθημερινά, ενώ καταγράφεται ανησυχητική αύξηση και στις κλινικές κορωνοϊού.

Η ώρα είναι 12:30. Σε δύο ώρες ξεκινά η γενική εφημερία στον Ευαγγελισμό. Ήδη, η πληρότητα στις κλινικές covid αγγίζει το 75%. Το νοσοκομείο εκτρέπει καθημερινά πόρους από άλλες κλινικές προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που προκαλεί η πανδημία.

Τρεις ώρες αργότερα, η εφημερία έχει ανοίξει. Στην ΜΕΘ covid του Ευαγγελισμού υπάρχει μόνο ένα κενό κρεβάτι για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

«Η ΜΕΘ στελεχώνεται από γιατρούς άλλων κλινικών, και αυτό είναι στοιχείο ότι χρειάζεται τώρα ενίσχυση με προσωπικό» αναφέρει στο MEGA η παθολόγος της κλινικής Covid του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Ελένη Παπαγεωργίου.

Κραυγή αγωνίας και από το Νοσοκομείο Σερρών

Τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές τρέχουν πανικόβλητοι σε κάθε βάρδια για να καλύψουν έως και 111 κρεβάτια. Σήμερα το μεσημέρι, τα 93 από αυτά ήταν καλυμμένα.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε από το γειτονικό νομό 6 ασθενείς, άραγε είμαστε και κέντρα αναφοράς για τη Δράμα, πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να έχει γίνει ένας σχεδιασμός» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σερρών, Κώστας Αγοραστός.

Ασθμαίνοντας βγάζει μέρα με τη μέρα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, που μπήκε στη γενική εφημερία με 80% πληρότητα. Όπως τονίζει η Καρολίνα Ακινόσογλου, υπεύθυνη της ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, «έχουμε αρχίσει και πιεζόμαστε, από εκεί και πέρα υπάρχει ένας σχεδιασμός επέκτασης σε περίπτωση που υπερχειλίσουμε».

Ώρα με την ώρα οι αντοχές του συστήματος υγείας εξαντλούνται. Σήμερα 239 ασθενείς νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την καραντίνα.

Την ίδια ώρα, 300 εντατικολόγοι πιάνουν σταδιακά από σήμερα δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία. Η προσθήκη τους αναμένεται να δώσει μία ανάσα στο σύστημα που θα συνεχίσει να δοκιμάζεται τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 09/11/2020

Υγεία