Σε κατάσταση συναγερμού έχει θέσει τις υγειονομικές Αρχές η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 157 κρούσματα και 13 θάνατοι, ενώ μόνο στο διάστημα 12 με 19 Αυγούστου διαγνώστηκαν 47 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι, με τον ΕΟΔΥ να απευθύνει δημόσια έκκληση προς τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Συναγερμός στις Αρχές
Οι εκτιμήσεις είναι μάλλον δυσοίωνες, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πως θα υπάρξει μεγαλύτερη έξαρση το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, συνολικά 45 δήμοι σε όλη την Ελλάδα θεωρούνται περιοχές έκθεσης στον ιό εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στην Αττική.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, απαιτώντας άμεση ιατρική εκτίμηση.
Στο νοσοκομείο ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Δύσκολη μάχη, διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό, δίνει ο Αντώνης Πανούτσος, ο οποίος προβλήθηκε από τον ιό.
Ο γνωστός δημοσιογράφος προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου στις 19 Ιουλίου με υψηλό πυρετό.
Έκτοτε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, με την κατάστασή του να κρίνεται πολύ σοβαρή.
Ψεκασμοί
Ειδικές δράσεις και εκτεταμένους ψεκασμούς πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το τακτικό πρόγραμμα ψεκασμών σε στάσιμα και λιμνάζοντα νερά, καθώς και σε υγροτόπους, με τις επεμβάσεις να επαναλαμβάνονται ανά 12 ημέρες.
Και οι δήμοι έχουν ριχτεί στη μάχη της πρόληψης, πραγματοποιώντας συστηματικά ψεκασμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν το Πάσχα και συνεχίζονται.
Μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό του Δυτικού Νείλου αντιμετωπίζουν οι άνω των 50 ετών, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.