Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η μάχη της Αττικής για την αποφυγή του lockdown – Ασφυκτική πίεση στο Ε.Σ.Υ

04.11.2020 | 17:08 Eνσωμάτωση

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται διαρκώς στην Αττική και οι ειδικοί προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς για τις επόμενες μέρες,η κυβέρνηση που προσπαθεί να αποφύγει το lockdown προσανατολίζεται σε νέα μέτρα. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της χώρας, δέχονται ασφυκτική πίεση.

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται διαρκώς στην Αττική και οι ειδικοί προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς για τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση που προσπαθεί να αποφύγει το lockdown προσανατολίζεται σε νέα μέτρα κι οι νέες εικόνες συνωστισμού, δείχνουν τα σημεία που ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Για ακόμα μία μέρα, σε σταθμούς του μετρό, μέσα σε λεωφορεία, έξω από τράπεζες και στα δικαστηρία ήταν αδύνατον να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ένας κολλητά δίπλα στον άλλον, με την ορθοστασία κ τη ταλαιπωρία σε πολλές περιπτώσεις να είναι πολύωρη. Όπως στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων…

Στις αποβάθρες του μετρό, ορισμένοι προσπαθούσαν να σταθούν σε απόσταση από τον μπροστινό τους, όμως αυτό ήταν δύσκολο να τηρηθεί για ώρα. Μέσα στους συρμούς, η κατάσταση ήταν αυτή πο οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει τους τελευταίους μήνες. Κενά καθίσματα ούτε για δείγμα και ελεύθερος χώρος ελάχιστος ανάμεσα στους επιβάτες…

Στα λεωφορεία οι εντάσεις κάποιες στιγμές ήταν αναπόφευκτες. Η εικόνα σε ορισμένα πρωινά δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας ήταν η χειρότερη που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα…

Παράπονα για τη συχνότητα των δρομολογίων, εκνευρισμός για τις συνθήκες μέσα στα λεωφορεία και έντονη ανησυχία για το επόμενο διάστημα.

Την ώρα που όλα αυτά καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μέχρι να φτάσει στο lockdown.

Το επόμενο 10ήμερο είναι αυτό που θα κρίνει τα πάντα. Αν αντέξει το εθνικό σύστημα υγείας και δεν εξαντληθούν οι εντατικές στα νοσοκομεία, το lockdown θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Για την ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε ακόμα ένα μέτρο για την Αττική (κάρτα) Αυτό της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, το οποίο αρχικά αναμένεται να ισχύσει μόνο τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια καθημερινά…

Αν πάντως τα μέτρα δεν αποδώσουν το επόμενο βήμα είναι το γενικό lockdown όπως την Άνοιξη με εξαίρεση τα σχολεία. H κατάσταση στην Αττική θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Κορωνοϊός: Δέκα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 13 νεκρούς, μετά από δύο ώρες, χάθηκαν 2 ακόμα άνθρωποι. Από αυτούς τους 15, οι 11 ήταν στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, κατέληξαν ακόμη 10 άτομα (οι 5 στη Βόρεια Ελλάδα), ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών θανάτων σε 675.

Γεμίζουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη

Καταλειμμένο το 75% των ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και το 71% στην Αττική.

Στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν αυτή την στιγμή 20 νοσηλευόμενοι και 5 κλίνες είναι κενές.

Στο Παπανικολάου 25 άνθρωποι είναι νοσηλευόμενοι και δεν υπάρχει κενή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ίδια εικόνα και στο Παπαγεωργίου με 10 ασθενείς νοσηλευομένους και κανένα κενό κρεβάτι.

Στον Άγιο Δημήτριο αυτή την στιγμή υπάρχουν 4 νοσηλευόμενοι και 2 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Στον Άγιο Παύλο 2 κρεβάτια είναι κατειλημμένα και 6 κλίνες είναι κενές.

Στο Γεννηματάς 10 νοσηλευόμενοι με κανένα κρεβάτι κενό.

Στην Αττική

Στο Ασκληπιείο 9 νοσηλευόμενοι και 3 κανές κλίνες.

Στο Θριάσιο μόνο 2 κανές κλίνες και 6 ανθρώπους σε ΜΕΘ.

Στο Αττικό υπάρχουν ακόμα 11 κενές κλίνες, ενώ 12 ασθενείς είναι νοσηλευόμενοι.

Στο Γεννηματάς μένουν 3 κενά κρεβάτια, στο Ελπίς πλέον υπάρχουν 2 κενές κλίνες και το Σωτηρία έχει ακόμα 9 κενές κλίνες και 32 άνθρωποι βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Στον Ευαγγελισμό 26 είναι νοσηλευόμενοι και έχει μόλις 2 κενές κλίνες.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/11/2020