Ελλάδα

Στα όριά του το Σύστημα Υγείας μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων

03.11.2020 | 13:17 Eνσωμάτωση

Τα νοσοκομεία λοιπόν πιέζονται ασφυκτικά - ιδίως σε κάποιες περιοχές- που θα δούμε στο ρεπορτάζ. Η λύση που εφαρμόζεται για να υπάρξει αποσυμφόρηση είναι οι διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι τα νοσοκομεία υποδοχής δεν έχουν μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα όρια του συστήματος υγείας δοκιμάζει η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ήδη, μια σειρά νοσοκομεία, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ασφυκτιούν, με αποτέλεσμα να «διώχνουν» ασθενείς με κορωνοϊό όπως όπως, προς άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ο φονικός ιός σφυροκοπά ανελέητα τα Ιωάννινα. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και οι 55 κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού είναι καλυμμένες, ενώ στην ΜΕΘ covid έχουν μείνει μόνο 3 από τις 8 κλίνες κενές. 100% πληρότητα εμφανίζει και η κλινική covid του γενικού νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στην «λύση» των διακομιδών προς τη Θεσσαλονίκη και την Προλεμαϊδα, κατέφυγε πρόσφατα το νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω έλλειψης κλινών κορωνοϊού. Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες αναπτύχθηκαν 16 επιπλέον κλίνες. Ωστόσο, μόλις 3 από τις 28 ήταν σήμερα κενές. Εξάλλου, χωρίς ΜΕΘ covid στο νοσοκομείο, η μεταφορά ασθενών σε άλλες πόλεις, αποτελεί μονόδρομο.

Ακόμα, όμως, και ο «γίγαντας» του εθνικού συστήματος υγείας, ο Ευαγγελισμός, διώχνει περιστατικά για να μην μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να μην εξαντλήσει τις δυνατότητές του.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την ότι εγκατέλειψε το ΕΣΥ.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που από σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, είναι ανεξέλεγκτη. (ΤΡΥΠΗΜΑ) Το Υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία της πόλης, άνοιξε 43 νέες κλίνες ΜΕΘ covid. Παράλληλα, εξετάζει την αεροδιακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε πως σήμερα φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Στη Θεσσαλονίκη στο «ΑΧΕΠΑ» υπάρχουν μόλις εννέα κενές κλίνες, ενώ καμία δεν υπάρχει στο «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου». Ο «Άγιος Δημήτριος» και «Άγιος Παύλος» ετοιμάζονται για περιστατικά κορωνοϊού.

Για να αντέξει η Θεσσαλονίκη, έχουν παραχωρηθεί 4 κλίνες στο στρατιωτικό νοσοκομείο και 12 στο νοσοκομείο Καβάλας.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/11/2020