Κόσμος

Αμερικανικές εκλογές: Κάλπες και κορωνοϊός

03.11.2020 | 20:42

Κεντρικό ζήτημα όλης της προεκλογικής εκστρατείας υπήρξε το θέμα της πανδημίας και οι σαρωτικές επιπτώσεις του στην αμερικανική κοινωνία. Με τις 35 από τις 50 πολιτείες να βρίσκονται στη δίνη του κορωνοϊού και να μετρούν καθημερινά εκατόμβες θυμάτων, οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν πυρά για την έκρηξη της πανδημίας, ενώ ο Τραμπ επιχείρησε να αξιοποιήσει στην προεκλογική κόντρα τόσο το θέμα της διάθεσης του εμβολίου όσο και το γεγονός ότι ο ίδιος και η Μελάνια προσβλήθηκαν από τον ιό.

Ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού κάθε δευτερόλεπτο καταγράφουν οι Η.ΠΑ που ψηφίζουν στη σκιά της πανδημίας. Με περισσότερους από 230.000 νεκρούς και 9 εκατομμύρια 200 χιλιάδες μολύνσεις, νοσοκομεία από το Τέξας μέχρι το Ουισκόνσιν έχουν φθάσει στα όριά τους.

«Ανησυχούμε ότι ο ιός θα εξαπλωθεί στα κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας. Το έχουμε ξαναδεί.»

Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν πυρά για το θέμα της πανδημίας.

«Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να καθυστερήσει το εμβόλιο και να μετατρέψει την Αμερική σε φυλακή. Αυτό θέλει. Να σας κλειδώσει στο σπίτι σας.»

«Το πρώτο βήμα για να νικήσουμε τον ιό είναι να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ.»

Τον Απρίλιο με τους νεκρούς να πλησιάζουν τις 50.000, ο Αμερικανός πρόεδρος που νόσησε και ο ίδιος από κορωνοϊό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα.

«Το απολυμαντικό σκοτώνει (τον ιό) σ΄ένα λεπτό. Ένα λεπτό!»

Το κύρος των επιστημόνων και ιδίως του κορυφαίου λοιμωξιολόγου Φάουτσι υπόσχεται να αποκαταστήσει ο Μπάιντεν.

«Ας απολύσουμε τον Τραμπ και εγώ θα ξαναπροσλάβω τον Φάουτσι».

O κορωνοϊός καλπάζει σε 35 πέντε από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και οι ειδικοί φοβούνται ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αυξηθούν δραματικά τους επόμενους μήνες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/11/2020

Κόσμος