Ελλάδα

Κορωνοϊός: Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας

03.11.2020 | 20:58

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Ποιες είναι οι λύσεις που θα ενεργοποιηθούν εάν το σύστημα.. φρακάρει. Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι να μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία της πρωτεύουσας σε νοσοκομεία- covid.

Δραστική μείωση των χειρουργείων, συνεχής μετατροπή κλινικών και μονάδων σε covid, διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές… Οι πιέσεις που ασκεί η πανδημία κορωνοϊού στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ασφυκτικές. Μόνο χθες, έγιναν 173 νέες εισαγωγές, ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 1.400.

Περισσότερες από 150, αφορούν σε ασθενείς με βαριά covid, που έχουν διασωληνωθεί.

Την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον κορωνοϊό υπερδιπλασιάστηκε από 4,4% σε 9,6%.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων αποτυπώνεται στον αριθμό των νοσηλευομένων. Στη Θεσσαλονίκη, ήδη το 77% των κλινών ΜΕΘ covid έχει καλυφθεί.

21ας ασθενείς νοσηλεύονταν σήμερα το πρωί στην ΜΕΘ covid του ΑΧΕΠΑ και 99 σε απλές κλινικές κορωνοϊού.

Την περασμένη Παρασκευή, άλλη μία ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ δόθηκε στον covid.

Στο «παπανικολάου» ΜΕΘ πλήρεις με 25 άτομα, ενώ αύριο θα εκκενωθούν ακόμα δύο κλινικές για να διατεθούν επιπλέον 42 κλίνες για covid19.

Εάν εξαντληθούν τα περιθώρια στη Θεσσαλονίκη, θα επιστρατευθούν ακόμα και οι αεροδιακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής ή και των Πατρών.

Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία

Στην Αττική, αυτή τη στιγμή, η πληρότητα των ΜΕΘ covid βρίσκεται στο 60%. Πιέσεις δέχονται όμως και οι κλινικές κορωνοϊού. Στη Σωτηρία, σε κάθε εφημερία γίνονται 20 εισαγωγές. Ήδη, 4 από τις 7 πνευμονολογικές κλινικές έχουν δοθεί στον covid.

Εκ των ενόντων καλύπτονται οι ανάγκες που προκαλεί η πανδημία και στο Αττικό νοσοκομείο, το οποίο διώχνει όποτε απαιτείται διασωληνωμένους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αυξήσει τα περιθώρια νοσηλείας για τον covid.

Ήδη, τα νοσοκομεία στις περιοχές που έχουν «κοκκινήσει» έχουν πάρει εντολή να περιορίσουν σε ποσοστό ακόμα και 80% τα χειρουργεία, για να αποδεσμεύσουν δυνάμεις που θα διατεθούν στον κορωνοϊό, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/11/2020

Ελλάδα