Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Νέα πρόκληση της Τουρκίας με παράνομη NAVTEX για το Oruc Reis

01.11.2020 | 13:59 Eνσωμάτωση

Λίγες ώρες μετά από τον φονικό σεισμό στο Αιγαίο και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Σάμο και τη Σμύρνη, η Τουρκία ανακοίνωσε νέα NAVTEX για το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Ετσι ενώ μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι ο φονικός σεισμός της Παρασκευής ίσως να στάθηκε η αφορμή για μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση των δυο πλευρών, λίγο μετά την επικοινωνία Ερντογάν – Μητσοτάκη είχαμε τη νέα πρόκληση.

Η Άγκυρα ξεπερασε κάθε όριο εκδίδοντας νέα παράνομη NAVTEX αργά το βράδυ του Σαββάτου για έρευνες του Oruc Reis νότια της Ρόδου.

Εντονη ήταν η απάντηση της Αθήνας με το υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει την ενέργεια της Τουρκίας και να ενημερώνει πως ο Νίκος Δένδιας «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Γίνεται λόγος για ενέργεια που «δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή» και επισημαίνεται πως η τουρκική πλευρά «δείχνει εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/11/2020