Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ζωή σε… κόκκινο συναγερμό – Τι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός

29.10.2020 | 20:06 Eνσωμάτωση

Η ανεξέλεγκτη πορεία του κορωνοϊού οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην λήψη άμεσων αποφάσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοικοινώνει σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το «κοκκίνισμα» της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης που κατεβάζουν ρολά. Αυτό σημαίνει οτι από τα ξημερώματα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μέχρι τις 5 ενώ κλείνει καθολικά και η εστίαση. Οι προβλέψεις των επιδημιολόγων εφιαλτικές , το Σαββατοκυριακο δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και 2.000 κρούσματα.

Σε κατάσταση πολιορκίας από τον κορωνοϊο όλη η χώρα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1211 νέα κρούσματα 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 114 ασθενείς δίνουν μάχη στις εντατικές διασωληνωμένοι.

Ο πρωθυπουργός ακολουθώντας το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου πάτησε το… κουμπί. Στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε το λοκντάουν της συμπρωτεύουσας.

Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη κλείνουν από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ήδη έχει επιβληθεί μίνι λοκντάνουν στην Κοζάνη, την Καστοριά και από τα ξημερώματα σήμερα στα Ιωάννινα και τις Σέρρες.

Ο Πρωθυπουργός έχοντας το βλέμμα του και στις Βρυξέλλες και μετά από τις προτάσεις που πήρε στα χέρια του από τους λοιμωξιολόγους ανακοινώνει αύριο τη μορφή της καραντίνας που θα επιβληθεί στη χώρα. Αποφάσεις που ισχύσουν αρχικά για έναν μήνα.

«Στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο.»

Ζωή σε… κόκκινο συναγερμό

  • Στις κόκκινες περιοχές από τα ξημερώματα επιβάλλεται
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00
  • Απαγόρευση συναθροίσεων
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Ανοιχτά σχολεία με πρόβλεψη για εκ περιτροπής λειτουργία
  • Έως 9 άτομα στους χώρους λατρείας
  • «Λουκέτο» σε κέντρα διασκέδασης
  • Αναστολή λειτουργίας στην εστίαση (επιτρέπεται take away-delivery)
  • Aνοιχτό το λιανεμπόριο με (1 άτομο ανά 10 τ.μ.)
  • Μειωμένο ωράριο και τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Αναστολή λειτουργίας σε μουσικές σκηνές, ζωντανά θεάματα

Σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νϊκος Χαρδαλιάς ανέλυσε τα μέτρα που θα επιβληθούν στις κόκκινες περιφερειακές ενότητες. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει ζωντανές οικονομικές δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, ενώ και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι πλέον εφιαλτικές.

Η χώρα λοιπόν παίρνει το δρόμο του λουκέτου. Ευχή όλων, να μην αποδειχτεί η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Στόχος, δημόσια υγεία και οικονομία να διατηρηθούν ζωντανές έως το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας.

Στόχος ο περιορισμός τον Νοέμβριο για να λειτουργήσει η χώρα τα Χριστούγεννα – Τι θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός

Μέτρα καραντίνας στα 3/ 4 της χώρας έχουμε από αύριο (30/10), με περίπου 7 εκατ. πολίτες να ζουν υπό καθεστώς καραντίνας. Ο πρωθυπουργός μετά και τις τελευταίες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, πήρε την απόφαση να θέσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε καραντίνα. Βλέποντας κανείς τον χάρτη θα δει ότι 2 εκατ. Έλληνες βρίσκονται σε περιοχές «κόκκινες» και ακόμα 5 εκατ. που ζουν σε περιοχές στο «πορτοκαλί».

Μάλιστα, τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο (30/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του κυβερνητικού συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκου, αφορούν κατά κύριο λόγο στις «πορτοκαλί» περιοχές.

  • Το κλείσιμο ή τον περιορισμό της εστίασης (αυτό που προκρίνεται είναι ό,τι συμβαίνει στις κόκκινες περιοχές)
  • Απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τις «πορτοκαλί» περιοχές

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σάββατο το πρωί και για ένα μήνα. Θα επανεξετάζονται μέρα με τη μέρα και θα προστίθονται μέτρα για την κάθε βαθμίδα.

Αναφορικά στα σχολεία, θα παραμείνουν ανοιχτά, θα λειτουργούν ως έχουν σε κάθε βαθμίδα επικινδυνότητας μέχρι νεωτέρας.

Η κυβέρνηση και ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν τα μέτρα να είναι εύκολα υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα, δεδομένου ότι έρχονται τα Χριστούγεννα.

Ενώ όσον αφορά στις διεθνείς πτήσεις θα συνεχιστούν κανονικά, εκτός εάν αποφασίσει κάτι διαφορετικό η Ε.Ε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τραπέζι των Ευρωπαίων Αξιωματούχων είναι να υπάρχουν rapid test στα αεροδρόμια ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/10/2020