Ελλάδα

Σοκάρουν οι εικόνες από το «Καλλιστώς» – Πώς συγκρούστηκαν τα δύο πλοία

27.10.2020 | 13:08

Ένα σοβαρό ναυτικό ατύχημα συνέβη νωρίς το πρωί της Τρίτης (27/10) ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά. Εμπορικό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ συγκρούστηκε με ναρκοθηρευτικό του πολεμικού ναυτικού. Σχεδόν όλη η πρύμνη του σκάφους του πολεμικού ναυτικού κόπηκε, το σκάφος άρχισε να βυθίζεται και το πλήρωμα έπεσε στη θάλασσα απ' όπου και περισυνελέγη.

Η εικόνα σοκάρει. Το ναρκαλιευτικό πλοίο «Καλλιστώς» του πολεμικού ναυτικού έχει χτυπηθεί σφοδρά. Η πρύμνη έχει αποκοπεί σχεδόν ολόκληρη και το πλοίο επιπλέει με δυσκολία.

Το ναυτικό ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 7.30 το πρωί όταν το τεράστιο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ Maersk Launceston με σημαία Πορτογαλίας που είχε αναχωρήσει από την περιοχή την Ψυττάλεια με προορισμό το Τσανακαλέ της Τουρκίας διασταυρώθηκε με το ναρκαλιευτικό του πολεμικού ναυτικού που είχε αποπλεύσει από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Για άγνωστο λόγο το εμπορικό πλοίο χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα την πρύμνη του πολεμικού σκάφους.

Το ναρκαλιευτικό με πλήρωμα 27 ατόμων αμέσως είχε μεγάλη εισροή υδάτων και πήρε κλίση. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως διερχόμενα πλοία, ρυμουλκά και σκάφη του λιμενικού. Από την σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφριά 2 άτομα από το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου τα οποία μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο ναυτικό νοσοκομείο.

Το Ναρκαλιευτικό «Καλλιστώς» είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και υαλονήματα και για αυτό σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού υπέστη τόσο μεγάλη ζημιά από την σύγκρουση. Όμως παράλληλα το υλικό κατασκευής του είναι ο λόγος που δεν έχει βυθιστεί, ενώ έχει αποκοπεί ένα κομμάτι πρύμνης που φτάνει τα 12 μέτρα.

Το πολεμικό πλοίο ρυμουλκείται με αργή ταχύτητα προς τον ναύσταθμο ενώ το εμπορικό πλοίο έχει ακινητοποιηθεί για να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τυχόν ζημίες.

Ήδη κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού έχει ξεκινήσει την έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/10/2020

Ελλάδα