Ελλάδα

Κορωνοϊός: Από αύριο τα νέα μέτρα – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ

23.10.2020 | 17:55 Eνσωμάτωση

Καθώς η χώρα κοκκινίζει νέα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού μπαίνουν σε εφαρμογή.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όπως και κάθε επόμενη ημέρα οι δρόμοι θα αδειάσουν και τα πάντα θα κλείσουν μέχρι τις 5 το πρωί.

Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως και σε κάθε περιοχή που είναι στο επίπεδο 3 ή 4 η μάσκα θα φοριέται παντού, μέσα και έξω.

«Δεν είναι λογικό άνθρωπος που περπατάει μόνος του να φοράει μάσκα στους δρόμους αλλά καθίσταται αναγκαίο επειδή δεν γίνονταν αντιληπτό το τι ίσχυε μέχρι χτες».

Την ώρα που οι ειδικοί φοβούνται ότι τα κρούσματα θα εκτιναχθούν στα 1.000 στην Αττική και στα 300 στην Θεσσαλονίκη, ο ιερέας της συμπρωτεύουσας, που μολύνθηκε με κορωνοϊό, εκλιπαρεί: «Φορέστε μάσκα.»

«Από αγάπη. Δεν θες μάσκα; Δεν θες. Θα την υποστείς όμως για χάρη του συνανθρώπου σου. Θέλει ο καθένας από εμάς ή εσείς, ο οποιοσδήποτε να φοράει αυτό το φίμωτρο; Κανείς δεν θέλει αλλά είναι αναγκαίο κακό. Τι να κάνουμε;»

Ο ιερωμένος ειδοποίησε άμεσα το περιβάλλον του να ελεγχθεί. «Είχα υψηλό πυρετό μέχρι 38,6 έφτασε ο οποίος διήρκησε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα μίλησα με τους γιατρούς γιατί υποψιάστηκα εγώ ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά ξέρω γνωρίζω επίσης ότι πρέπει να περάσουν και 3-4 ημέρες για να φανεί το τεστ θετικό.»

Για να πετύχουν τα μέτρα οι εξαιρέσεις που προβλέπονται είναι ελάχιστες. Το πρόστιμο είναι 150 ευρώ και οι απέιθαρχοι που εξακολουθούν να συνωστίζονται σε πλατείες θα συλλαμβάνονται.

«Θα έχουμε συλλήψεις και προσαγωγές. Τους προειδοποιώ να μην το κάνουν. Ειδικά τους νέους.»

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει στόχο τους νέους που είναι πλέον στο στόχαστρο του κορωνοιού…

«αρχίζει και συνειδητοποιεί ειδικά η νεολαία το γίνεται, γιατί ο μ.ό. είναι από 18 μέχρι 39.»

Οι εξαιρέσεις στα μέτρα θα είναι με το σταγοινόμετρο και άδεια να κυκλοφορούν θα έχουν μόνο όσοι έχουν βεβαίωση από τον εργοδότη και την εργανη ή αν υπάρχει θέμα υγείας.

Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία 
Μεταξύ 00:30 – 05:00
-Βεβαίωση από εργοδότη και ΕΡΓΑΝΗ
-Λόγοι υγείας

Αναπάντητο μέχρι στιγμής παραμένει πως θα πιστοποιούνται οι έκτακτοι λόγοι υγείας, τι θα γίνεται αν κάποιος χρειαστεί φαρμακείο, τι θα ισχύσει με τους μαθητές στα διαλείμματα και αν η μάσκα θα μπαινοβγαίνει στα εστιατόρια και τα καφέ.

Πώς θα πιστοποιείται ο έκτακτος λόγος υγείας;
Τι θα γίνει με τα φαρμακεία;
Τι θα γίνει στα διαλείμματα με τους μαθητές;
Θα μπαινοβγαίνει η μάσκα στα εστιατόρια;

Σε ποιες περιοχές ισχύουν τα νέα μέτρα

Τις περιοχές που αφορούν τα δύο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Σε «κόκκινο» συναγερμό (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη και από την Παρασκευή, η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκονται προσώρας η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.

Επίσης, από την Παρασκευή στο επίπεδο 3, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό θα βρίσκονται και η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Τι ισχύει στα σχολεία

Μάσκες για όσο βρίσκονται στο σχολείο θα φορούν από εδώ και στο εξής οι μαθητές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Με λίγα λόγια η αλλαγή που έρχεται είναι πως η χρήση θα είναι υποχρεωτική για τους ίδιους και στο διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου).

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.

Μάσκα 8 ώρες σερί για τους μαθητές

Με το μέτρο αυτό είναι σαφές πως τα παιδιά θα φορούν μάσκες από 5-8 ώρες συνεχόμενα χωρίς κανένα απολύτως διάλειμμα.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται οι ειδικοί να συσκεφτούν ώστε να βρουν κάποια λύση.

Το «διάλειμμα της μάσκας», το οποίο είχε προτείνει και ο κ. Τσιόδρας τον Σεπτέμβρη θα μπορούσε να είναι μία καλή λύση, ώστε οι μαθητές να βγάζουν για λίγο τη μάσκα.

Τι λένε οι πληροφορίες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Αν κάποιος αθλείται ατομικά σε εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να μην φορά μάσκα.

Αν κάποιος είναι μόνος του σε Ι.Χ. δεν χρειάζεται να φορά μάσκα, αλλά όταν είναι παρόντες άλλοι τότε επιβάλλεται η χρήση της.

Όταν κάποιος βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού του με μέλη της οικογένειάς του δεν χρειάζεται να φορά τη μάσκα, αλλά όταν πρόκειται για κοινόχρηστες αυλές, πρέπει να τη φορά.

Στα μαγαζιά της εστίασης όταν κάποιος είναι όρθιος πρέπει να φορά την προστατευτική του μάσκα, όταν κάθεται στο τραπέζι του, μπορεί να την αφαιρεί.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/10/2020