Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Το Oruc Reis στο όριο της ελληνικής «κόκκινης γραμμής»

19.10.2020 | 13:42 Eνσωμάτωση

Συνεχίζει τον πειρατικό του πλου το Oruc Reis μέσα στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτή την στιγμή βρίσκεται περί τα 80 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Την Κυριακή πλησίασε στα 11 ναυτικά μίλια από την νήσο Στρογγυλή στα ανατολικά του Καστελόριζου, περνώντας μέσα από την ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων, μια απόσταση που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι εκεί.

Η Τουρκία την ίδια στιγμή προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, μετά την απάντηση της Αθήνας στον χάρτη με την περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που εξέδωσε η Άγκυρα, και στον οποίο διεκδικεί δικαιοδοσία στο μισό Αιγαίο.

Στην Κύπρο ο εκλεκτός του Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με αποτέλεσμα η επίλυση του Κυπριακού να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Ο Χουλουσί Ακάρ χαιρέτησε το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα αναφερόμενος στην εισβολή.

Τι σημαίνει η νίκη Τατάρ στα Κατεχόμενα για το Κυπριακό

Στα Κατεχόμενα πλέον επικεφαλής είναι ένας άνθρωπος που απορρίπτει την προοπτική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και υπεραμύνεται της λύσης των «δύο κρατών».

Είναι γνωστό ότι ο Ερσίν Τατάρ ήταν ο εκλεκτός του Ερντογάν, και έχει υιοθετήσει την σκληρή γραμμή της τελευταίας περιόδου που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα.

Ο ίδιος είπε ότι θα συζητήσει μεν, αλλά στη βάση της σημερινής πραγματικότητας και ζήτησε από την ΕΕ να είναι δίκαιη. Έστειλε δε το μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε συνεργασία με την Άγκυρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2020