Ελλάδα

Ελεύθεροι οι χρυσαυγίτες πλην Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας – ένταση στη δίκη

19.10.2020 | 15:26 Eνσωμάτωση

Την πρόταση να αφεθούν όλοι οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ελεύθεροι μέχρι την έφεση διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου.

Όπως υποστήριξε, οι καταδικασθέντες δεν είναι ύποπτοι φυγής, ενώ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο όποτε τους ζητήθηκε.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι ύποπτοι φυγής, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα από τους δικηγόρους τους, όταν τους ζητήθηκε από το δικαστήριο εμφανίστηκαν στη δίκη. Μάλιστα τελευταία εμφανίστηκαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών, εδώ… Όλοι ενώπιον της δικαιοσύνης είναι ίσιοι ανεξαρτήτως αξιωμάτων. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι αν αφεθούν ελεύθεροι θα διαπράξουν και άλλα εγκλήματα. …Όλοι έχουν λευκά ποινικά μητρώα, πλην των Μιχαλολιάκου, ο οποίος έχει μια καταδίκη σε ηλικία 22 ετών, Αλεξόπουλου και Μπούκουρα οι οποίοι έχουν κάποιες καταδίκες για παραβάσεις.
Οι κατηγορούμενοι δεν εξετράπησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις, αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία τους και η εφημερίδα τους. Η άμεση εκτέλεση των ποινών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς η διαδικασία μέχρι το εφετείο θα είναι μακροχρόνια. Έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τους δοθεί αναστολή με περιοριστικούς όρους. Οι κατηγορούμενοι δεν προσπάθησαν να αποφύγουν τη σύλληψή τους …».

Η πρότασή της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, με τους συνηγόρους να την χαρακτηρίζουν «εισαγγελέα υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία αναμένει τις τελικές αποφάσεις του δικαστηρίου, προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για ταυτόχρονες συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, με σκοπό να τους οδηγήσει στις φυλακές.

Διέκοψε για αύριο το Δικαστήριο

Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 10.00 το πρωΐ, οπότε και θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των δικηγόρων πολιτικής αγωγής.

Πριν από τη διακοπή προκλήθηκε ένταση για τις δηλώσεις της πολιτικής αγωγής αναφορικά με την εισαγγελική πρόταση το πρωί. «Εχουν δικαιωμα να μιλούν για την ποινή και για την αναστολή; Αυτά είναι πειθαρχικά αδικήματα στο ΔΣΑ αλλά αυτά δεν αφορουν στο δικαστήριο. Σας προσβάλει αυτό εσάς και την εισαγγελική αρχή. Στην κρίση σας» ανέφερε ο συνηγορος του Αρτ. Ματθαιόπουλος και κατέθεσε στο δικαστήριο τις σχετικές δηλωσεις.

Η πολιτική αγωγή απαντησε με το σχόλιο «Φέρτε και του Λαγού τη δήλωση» προκαλώντας αναστάτωση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2020