Πολιτική

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού και Τουρκίας

19.10.2020 | 14:41 Eνσωμάτωση

Σύσκεψη με την επιτροπή λοιμωξιολόγων είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση χτυπά καμπανάκι για την περιφέρεια Θεσσαλονίκης η οποία είναι στο κόκκινο.

Αργότερα, αναμένεται νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού με τοπικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ώστε να μπει φρένο στον κορωνοϊό, πριν προλάβει να λάβει εκθετική αύξηση στα κρούσματα.

Πριν από λίγο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, επιδημιολογικά, ωστόσο, όπως προσέθεσε, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί.

Παράλληλα, όπως είπε, ορισμένες περιοχές της Αττικής, η Καστοριά, τα Γιάννενα και η Θεσσαλονίκη είναι στο πορτοκαλί και χρειάζεται εγρήγορση και πιστή τήρηση των μέτρων.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα είναι αυστηρές οι ποινές για τους επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Τουρκία

Σχολιάζοντας την νέα κίνηση της Άγκυρα η οποία μονομερώς και αυθαίρεται προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη καθώς «επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια. Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Ο κυβερνητικός υπογράμμισε «ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/10/2020