Πολιτική

Ακάθεκτη στις προκλήσεις η Τουρκία: Νέος χάρτης της «γαλάζιας πατρίδας» από Κρήτη & Κάρπαθο έως την Κύπρο

18.10.2020 | 21:13

Νέα ακραία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας. Υπουργός του Ερντογάν παρουσίασε χάρτες που κόβουν το Αιγαίο στη μέση υφαρπάζοντας περιοχή που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αθήνας για έρευνα και διάσωση.

Με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον να σιωπούν, ο Ερντογάν θέλει το μισό Αιγαίο και τα νησιά δικά του και δείχνει τις προθέσεις του μπροστά στην αναβλητικότητα των ευρωπαίων για κυρώσεις.

Προκλητική Τουρκία

Ο νέος χάρτης του Τούρκου υπουργού Μεταφορών διχοτομεί το Αιγαίο και προσβάλει ευθέως την ελληνική κυριαρχία των νησιών, καθώς η Άγκυρα εμφανίζεται να διεκδικεί την ευθύνη για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε όλη την περιοχή που φθάνει μέχρι την Κρήτη.

Η αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών ήρθε άμεσα. Χαρακτηρίζει παράνομη την περιοχή ευθύνης που όρισε η Τουρκία και τονίζει ότι θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τις διεθνείς συμβάσεις ναυσιπλοΐας που ισχύουν από τη δεκαετία του ‘50.

Η νέα προκλητική κίνηση των Τούρκων επαναφέρει στο προσκήνιο τα σχέδια Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα» και αποτυπώνει ξεκάθαρα την πρόθεση του Σουλτάνου να διαμορφώσει ένα πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα, εκτός των διερευνητικών επαφών που ήδη η Άγκυρα έχει τορπιλίσει.

Συνεχίζει την πορεία του το Oruc Reis

Το Oruc Reis συνεχίζει την προκλητική πορεία του, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου, πλησιάζοντας συνεχώς το νησί. Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί την πορεία του από κοντά, ενώ ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή, με ευθύνη της Άγκυρας, όλο και ενισχύεται.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να καταγγέλλει σε ΝΑΤΟ και ΕΕ την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση των κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18/10/2020

Πολιτική