Ελλάδα

Χρυσή Αυγή: Απέλπιδα προσπάθεια των Χρυσαυγιτών για να αποφύγουν τη φυλακή

15.10.2020 | 20:28 Eνσωμάτωση

Με την δίκη της Χρυσής Αυγής να εισέρχεται σε ένα από τα κρισιμότερα στάδιά της κυρίες και κύριοι καθώς το δικαστήριο μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει για τις αναστολές δηλαδή για το ποιοί τελικά από τους καταδικασθέντες θα μπουν στην φυλακή, οι άλλωτε αγέρωχοι νεοναζιστές οι οποίοι απαξίωσαν την διαδικασία καθώς εμφανίστηκαν στο δικαστήριο μια και μοναδική φορά κατά την απολογία τους πριν από 1 χρόνο σήμερα ήταν εκεί για να προσπαθήσουν να γλιτώσουν την φυλακή.

Ηλικιωμένοι γονείς, ημερομηνίες γάμου, διαζύγια, ανήλικα τέκνα, χωράφια, πρόβατα…. Όλα επιστρατεύτηκαν στην προσπάθεια των μελών της Χρυσής Αυγής να πείσουν το δικαστήριο για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής τους.

Οι λύκοι έγιναν αρνάκια

Στο δικαστήριο προσήλθαν για να καταθέσουν συγγενείς και φίλοι των καταδικασθέντων. Μίλησαν για καθημερινούς ανθρώπους του μεροκάματου, οικογενειάρχες με παιδιά.

Σε μία περίπτωση αδελφός καταδικασθέντα για την δολοφονία του παύλου φύσσα είπε πως μόλις χθες….προσελήφθη ως βοηθός καθαριστή.

Η ιστορία θα γραφτεί και από τους λύκους, είπε προ ημερών ο δικηγόρος του αρχηγού. Τα λυκόπουλα πάντως, παρουσιάστηκαν ως αρνάκια μπροστά στην έδρα, κάποιοι για πρώτη φορά στα 5,5 χρόνια διεξαγωγής της δίκης.

Μπαρμπαρούσης – Αγρότης με άρρωστους γονείς

Ο άνθρωπος που καλούσε σε πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής και εφορμούσε στις λαΪκές αγορές του Μεσολογγίου, μετατράπηκε στο δικαστήριο σε έναν αφοσιωμένο αγρότη, κτηνοτρόφο και γιο.

Στηριζόμενος στην παραδοσιακή γκλίτσα του, στη λαβή της οποίας συχνά ακουμπούσε το… κουρασμένο του πρόσωπο σχεδόν καταρρέοντας, ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης ζήτησε από την έδρα την αναστολή της ποινής του γιου του.

Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Μένει μαζί μας σε ένα σπίτι. Ειναι παντρεμένος και χώρισε. Τα παιδιά τους όταν εκλεισαν τα σχολεία ερχόντουσαν. Εγώ είμαι τελειωμένος αν εκτίσει την ποινή του. Απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα.Έχω πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών.

Το καρφί της προέδρου

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, πίσω του καθόταν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ο οποίος παρακολουθούσε με αγωνία τις αντιδράσεις της έδρας. Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του.

Ο Κων. Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη τιυ απάντησε:

«Ε τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…»

Καλά παιδιά που «ατύχησαν» να σκοτώσουν

Αναστολή ζήτησαν και οι δύο δολοφόνοι του 27χρονου Λουκμάν από το Πακιστάν, παρόλο που ήδη εκτίουν ποινή για την πράξη τους στην οποία προστέθηκαν τα 6 χρόνια της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι δικηγόροι τους έβαλαν τα δυνατά τους για να πείσουν την έδρα να αναστείλει τις ποινές τους μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

«Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές ειναι οι προϋποθέσεις ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, περασε στην πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια, όπως ακούστηκε, με τον Πακιστανό.»

«Εχει λευκό ποινικό μητρώο … εκτός βεβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης»

Γράφουν στίχους κατά του bullying

Υπέρ της αναστολής της ποινής του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, κατέθεσε μια φίλη του, φροντίζοντας να τονίσει ότι γράφει και τραγούδια κατά του μπουλινγκ

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθεια του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί …»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και μάρτυρας υπέρ του συνοδηγού του Ρουπακιά, Γιάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες.

Η μάρτυρας κλαίγοντας, ζήτησε από το δικαστήριο, να δώσει αναστολή στην εκτέλεση ποινής στον σύντροφο της και ανέφερε ότι τον γνωρίζει από 16 ετών, δεν εργάζεται και πως ο πατέρας του, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η μάρτυρας δήλωσε ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο Ιωάννης Καζαντζόγλου.

O συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε πως η οικογένειά του εντολέα του στηρίζονται αποκλειστικά σε εκείνον και ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτελεση της ποινής του μέχρι την έφεση.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο στις 10:30.

Αύριο είναι η ώρα της μάχης για ηγετικά στελέχη και κομβικά πρόσωπα της υπόθεσης. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/10/2020