Κόσμος

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα – Αιχμές στις Βρυξέλλες

15.10.2020 | 21:19 Eνσωμάτωση

Με σοβαρές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα η Τουρκία κυρίες και κύριοι συντηρεί το πολεμικό κλίμα έχοντας πάντα στο στόχαστρό της το Καστελλόριζο. Την ίδια ώρα η Σύνοδος Κορυφής επιμένει να πετά την μπάλα στην εξέδρα για τις κυρώσεις παρά την πίεση της Αθήνας για εφαρμογή των αποφάσεων. «Συνέπεια από τους εταίρους» ζητά ο Πρωθυπουργός.

Ακόμα και παραμονή της Συνόδου Κορυφής ο Ερντογάν επιμένει στις πειρατικές μεθόδους σε θάλασσα και αέρα.
Παρότι το Βερόλινο έκαψε από χθες το χαρτί της επιβολής των κυρώσεων τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής μπαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής.

«Συνεπής στην επιθετική συμπεριφορά η Τουρκία. Την ίδια συνέπεια πρέπει να δείξει η Ευρώπη στην εφαρμογή των αποφάσεων».

Ειρωνείες μετά την πρόκληση

Η Άγκυρα έκανε χουνέρι στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από το Ιράκ ο Νίκος Δένδιας.

Απογειώθηκε από τη Βαγδάτη στις 20.20 και όταν έφτασε στα σύνορα με την Τουρκία στις 20.40 το ανάγκασαν να κάνει κύκλους για 20 λεπτά μέχρι να του επιτρέψουν να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο..

«Είναι μια ακόμη πρόκληση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς.»

Αρχικά από την Τουρκία μίλησαν για τεχνικό λάθος αλλά σήμερα ζήτησαν και τα ρέστα με ανυπόσταστους ειρωνικούς ισχυρισμούς.

«Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης».

«Η χώρα μας δεν εκφοβίζεται. Ενωμένη είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση».

Νυχτερινή «επίθεση» με γεωτρύπανο

Ενώ έκαναν αυτό στον αέρα, τραβούσαν το σκοινί και στη θάλασσα καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο Κανούνι χθες στις 20.00 απέπλευσε από την Αττάλεια, στις 22.00 ήταν νότια του Καστελόριζου και σήμερα το μεσημέρι στις 14.15 ήταν στο στενό της Καρπάθου

Κυρώσεις και επέκταση των χωρικών υδάτων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση βουλευτών από τον Νίκο Δένδια.

«Τώρα είναι ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής.

«Η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των προκλήσεων της Άγκυρας και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι πρέπει να μπουν όρια στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύνοδος Κορυφής : Ο Μισέλ πήρε κινητά και tablets υπό το φόβο διαρροών

Να παραδώσουν smartphones και tablets ζήτησε ο Σαρλ Μισέλ από τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, υπό τον φόβο… παρακολούθησης.

Η εν λόγω κίνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διατηρηθούν «μυστικές» οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής από τα «αδιάκριτα αυτιά» της MI6.

Το κλειδί για κάθε ντουλάπι παραδόθηκε προσωπικά σε κάθε αρχηγό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/10/2020