Πολιτική

Oruc Reis: Χωρίς όριο και λογική συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

12.10.2020 | 17:16

Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την νέα πρόκληση της Τουρκίας που «τινάζει» στον αέρα τις διευρευνητικές επαφές.

Tον δρόμο της κορύφωσης των προκλήσεων επιλέγει για μια ακόμη φορά η Τουρκία βγάζοντας ξανά για έρευνες το Oruc Reic τορπιλίζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Αθήνα.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευρά ήταν άμεση, εκδίδοντας αντι-NAVTEX ενώ ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά τις πληφορορίες ότι το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν και τουρκικά πλοία.

Για σοβαρή κι ανησυχητική εξέλιξη έκανε λόγο ο κ. Καιρίδης σχολιάζοντας την νέα πρόκληση των Τούρκων. «Είναι μια κλιμάκωση πέραν κάθε προδοκίας. Επιστρέφουμε στην ένταση του Αιγαίου. Είναι και χειρότερα. Ο Ερντογάν φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν πιστεύει στον διάλογο», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη ο Τούρκος πρόεδρος δυσφορούσε με τον μονοθεματικό διάλογο, τον καθορισμό ΑΟΖ στη βάση του διεθνούς δικαίου, «κι έψαχνε να βρει τρόπο να αποδεσμευτεί από τα δεσμά που η ελληνική διπλωματική προσπάθεια και η διεθνής παρέμβαση είχαν δημιουργήσει γύρω του».

Οι διευρευνητικές επαφές αποτελούν παρελθόν, μετά τη νέα αυτή κίνηση της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη.

«Έχουμε μια Τουρκία που πλέον ξεδιάντροπα φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο. Προκαλεί διαρκώς και επιδιώκει την στρατικοποίηση και πλέον όλοι πρέπει να το καταννοήσουν. Το δόγμα της ”Γαλάζιας Πατρίδας” σημαίνει ανάφλεξη στην Μεσόγειο, σημαίνει σύρραξη», τόνισε.

Όσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση η ελληνική πλευρά, ο καθηγητής στάθηκε στην κινητοποίηση του πολεμικού ναυτικού, και συνολικά των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι «θα υπάρξει και η διπλωματική δραστηριοποίηση».

«Ό,τι κι αν κάνουμε θα πρέπει να είμαστε εν δικαίω», υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης τονίζοντας ότι δεν πρέπει η Τουρκία να μας συμπαρασύρει σε μια στρατικοποίηση.

Ανέφερε δε οτι η Τουρκία «αποκαλύπτεται» κι αυτό διευκολύνει το διπλωματικό έργο της χώρας μας. «Δεν είναι η ώρα του θυμικού, είναι η ώρα της εξυπνάδας».

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 12/10/2020

Πολιτική