Ελλάδα

Πορτοκαλί συναγερμός στην Αττική – Αυξημένη η πίεση στις ΜΕΘ

11.10.2020 | 13:09

Συνεχίζει να ηχεί ο πορτοκαλί συναγερμός για τον κορωνοϊό στην Αττική που λόγω μεγέθους και πυκνότητας πληθυσμού κατέχει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες την πρώτη θέση με τα περισσότερα κρούσματα ημερησίως ΚΑΙ συνολικά. Η πίεση στις δομές υγείας -πρωτίστως αυτές του Λεκανοπεδίου- είναι μεγάλη με τους ειδικούς να απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για τήρηση μέτρων.

Στους 100 «σκαρφάλωσε» ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που έδιναν μάχη για τη ζωή τους το περασμένο 24ωρο, διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως εξηγεί μιλώντας στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» η Αναστασία Κοτανίδου, ο αριθμός αυτός φέρνει το σύστημα υγείας πολύ κοντά στα όριά του, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η μεγαλύτερη πίεση αφορά τις νοσοκομειακές μονάδες της Αττικής, που χθες κατέγραψε άλλα 165 κρούσματα. Οι αντοχές του συστήματος υγείας αποτελούν «βαρόμετρο» για τη λήψη νέων, ακόμα πιο αυστηρών μέτρων.

Το περασμένο 24ωρο η χώρα κατέγραψε 306 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» , πότε θα ενεργοποιηθούν τα τοπικά lockdown.

Αν και η κατάσταση θεωρείται προς το παρόν διαχειρίσιμη, ο αριθμός των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς, που αναμένουν έξαρση της επιδημίας με την έλευση του χειμώνα.

Η Αττική και ο Πειραιάς μαζί με 15 ακόμη περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν χρωματιστεί με βαθύ πορτοκαλί, στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον COVID—19. Σε περίπτωση που η Αττική ή οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια περάσει στο «κόκκινο», δηλαδή τεθεί σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω κορωνοϊού, η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα μπει «λουκέτο» σε όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καφέ.

Στο τραπέζι βρίσκεται μια σειρά μέτρων σε περίπτωση που η Αττική ή άλλη περιφέρεια περιέλθει στο επίπεδο 4, σε κατάσταση, δηλαδή, αυξημένου κινδύνου.

Μεταξύ αυτών είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους, θα κλείσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, τα κρούσματα θα πρέπει να διπλασιαστούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η σημερινή εικόνα είναι εικόνα σταθεροποίησης, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 22:00 το βράδυ.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11/10/2020

Ελλάδα