Κόσμος

ΠΟΥ: Έκκληση για την αποφυγή τιμωρητικών lockdown

10.10.2020 | 13:16 Eνσωμάτωση

Διαρκώς επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πια σε σύνολο τα 6 εκατομμύρια και οι νεκροί είναι σχεδόν 240 χιλιάδες

Διαρκώς επιδεινούμενη βαίνει η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει πια σε σύνολο τα 6 εκατομμύρια και οι νεκροί είναι σχεδόν 240 χιλιάδες. Για πρώτη φορά χθες οι νέες μολύνσεις άγγιξαν μέσα σε ένα 24ωρο τις 100 χιλιάδες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να αποφευχθούν τα «τιμωρητικά», όπως τόνισε, lockdown.

Σαφής η έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κυρίως προς τις χώρες της Ευρώπης, όπου η πανδημία καλπάζει καλπάζει εκ νέου και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακόψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με όλο και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

ΓΑΛΛΙΑ

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σε πάνω από 20 χιλιάδες και περισσότερους από 100 νεκρούς καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γαλλία. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι. Ασθενείς με κορωνοϊό καταλαμβάνουν πλέον τις μισές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη γαλλική πρωτεύουσα. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί πολίτες δηλώνουν κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αυξημένα είναι τα μπλόκα από το πρωί σε όλη τη Μαδρίτη. Η κυβέρνηση Σάντσεθ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ισπανική πρωτεύουσα, για υποσκελίσει δικαστική απόφαση που καθιστούσε άκυρο το μερικό lockdown. Το θέμα έχει διχάσει την κεντρική και την περιφερειακή κυβέρνηση. Αγανακτισμένοι δηλώνουν πια οι Μαδριλένοι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σταθερά ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα κρούσματα και στη Γερμανία. Σχεδόν πέντε χιλιάδες νέα καταγράφηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο και 20 θάνατοι. Εάν δεν σταθεροποιηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, προειδοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ, απευχόμενη το ενδεχόμενο νέου lockdown. Από χθες το βράδυ, εν τω μεταξύ, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα στο Βερολίνο, που περιλαμβάνουν κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις ένδεκα το βράδυ. Ανούσιο το χαρακτηρίζουν πολλοί θαμώνες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ρολά κατέβασαν από χθες και για 16 ημέρες μπαρ και παμπ στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων στην κεντρική Σκωτία.

Πρόσθετα μέτρα αναμένονται και στην Αγγλία, όπου οι νέες μολύνσεις –σύμφωνα με εκτιμήσεις του Imperial College- αγγίζουν στην πραγματικότητα τις 45 χιλιάδες την ημέρα.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/10/2020