Ελλάδα

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό 23 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας

10.10.2020 | 13:41

Ολοένα και περισσότερη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να φτάνει χθες βράδυ τους 106. Επτά στους 10 βρίσκονται μάλιστα στην Αττική που παραμένει πρωταθλήτρια των κρουσμάτων με 161 νέες μολύνσεις. Συνολικά ωστόσο τα συνολικά 391 νέα κρούσματα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός είναι πάντα εδώ, επικίνδυνος και διάσπαρτος παντού. Νωρίς τα ξημερώματα άλλοι δυο άνθρωποι που έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα κατέληξαν στον Ευαγγελισμό με τους νεκρούς στη χώρα μας να φθάνουν πλέον τους 433.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι επιστημονικές και οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς ο αριθμός των σοβαρά πασχόντων από κορωνοϊό ολοένα και αυξάνεται, με τις δομές υγείας της Αττικής να δέχονται το μεγαλύτερο «φορτίο». Χθες, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έφτασαν τους 106, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στους 98. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 70%, έχουν ήδη καταληφθεί οι 84 από τις 122 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αν και τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με 161 νέα κρούσματα σε σύνολο 391, τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή φαίνεται να αποδίδουν «καρπούς», καθώς η επιδημία εμφανίζει τάσεις σταθεροποίησης στο λεκανοπέδιο.

Την ίδια στιγμή, η επιδημία εμφανίζει ανησυχητική άνοδο στη Θεσσαλονίκη με 25 νέα κρούσματα την Παρασκευή και 33 την Πέμπτη, καθώς και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. (ΧΑΡΤΗΣ) Ήδη, 23 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Με σκοπό να μπει ένα «φρένο» στην εκτόξευση των κρουσμάτων, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που φλερτάρουν με το «κόκκινο» στο «χάρτη» της επικινδυνότητας, η κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, θέτει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων ανά περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται σε τέσσερα επίπεδα: ετοιμότητας (πράσινο), επιτήρησης (κίτρινο), αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και αυξημένου κινδύνου.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Στο Ίλιο επικρατεί ανησυχία, καθώς αποτελεί πλέον μία από τις επιβαρυμένες περιοχές. Σύμφωνα με τους κατοίκους, αν και τα καταστήματα κλείνουν στις 12 το βράδυ, πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, συνωστίζονται τις νυχτερινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα στις πλατείες της περιοχής.

Πρωτιά κρουσμάτων παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, ο δήμος Περιστερίου και ο δήμος Αχαρνών.

Στη Θεσσαλονίκη, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί βάζοντας την πόλη στο επίπεδο 2 επιτήρησης τους σχετικού χάρτη.

Από τη Δευτέρα όλοι θα φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Και στην εστίαση επεκτείνεται κατά μισή ώρα το ωράριο λειτουργίας, με τα μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στις 12:30 από Δευτέρα. Τα τελευταία δύο 24ωρα έγιναν στοχευμένοι έλεγχοι στα λαδάδικα, όπου επιβλήθηκε λουκέτο σε κατάστημα για υπεράριθμους πελάτες, ενώ σε 7 καταστήματα επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς είχαν κάνει παράνομη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου.

Στην Αχαΐα, έχει σημάνει πορτοκαλί συναγερμός, καθώς τα κρο΄συματα έχυυν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Η χρήσης της μάσκας γίνεται πλέον και σε εξωτερικούς χώρους.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10/10/2020

Ελλάδα