Ελλάδα

Ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής

07.10.2020 | 16:40 Eνσωμάτωση

Εικόνες από μια μεγάλη μέρα για την ελληνική δημοκρατία και την ελληνική δικαιοσύνη. Η Χρυσή Αυγή είναι και «με τη βούλα» εγκληματική οργάνωση, με τον αρχηγό και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της, να καταδικάζονται για τη διεύθυνσή της.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα η αιματηρή επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, όχι μόνο δεν έμειναν ατιμώρητες αλλά πριν από λίγες ώρες υπήρξε καταδίκη και για εκείνους που όλα αυτά τα γνώριζαν και τα οργάνωναν.

Συγκεκριμένα ένοχοι και μάλιστα ομόφωνα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ο αρχηγός του συνδέσμου Νίκος Μιχαλολιάκος και ακόμη έξι στελέχη του: Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, ο Παναγιώτης Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Νίκος Παπάς. Η ηγετική ομάδα του ναζιστικού συνδέσμου, που προσπαθούσε τα 5 χρόνια της δίκης, να φορτώσει όλες τις ευθύνες στους φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων.

Το δικαστήριο έκρινε επί της ουσίας ότι πίσω από τα εγκλήματα υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός. Ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Επικεφαλής ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι στενοί του συνεργάτες.

Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα έφεσης και το πιθανότερο είναι πως θα την ασκήσουν όλοι. Οι αρχικές ποινές κυμαίνεται από 5-15 χρόνια, ενώ αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε μειώνονται στα 2-8 χρόνια για τη διεύθυνση εγκληματικής.

Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ένοχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές: Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρη Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι «πυρηνάρχες», Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Οι αρχικές ποινές που αντιμετωπίζουν για την ένταξη, κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια, ενώ στην περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά θα πέσουν στο ένα έτος έως το πολύ 6.

Η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τη στιγμή που ο δράστης είχε ομολογήσει ήταν αναμενόμενη. Εκτός από τον Γιώργο Ρουπακιά, ένοχοι κρίθηκαν και οι 15 από τους 17 συγκατηγορούμενους του.

Ένοχοι κρίθηκαν και όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες το 2012.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα καταδικάστηκαν 4 κατηγορούμενοι. Συνολικά στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν 50 από τους 65 κατηγορούμενους.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών έγραψαν Ιστορία με τη σημερινή τους απόφαση και πλέον αναμένεται να γίνουν γνωστές οι ποινές για τον αρχηγό και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/10/2020