Ελλάδα

Κορωνοϊός: 213 νέα κρούσματα στην Αττική – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τη λήψη νέων μέτρων

06.10.2020 | 19:55 Eνσωμάτωση

Πολλαπλασιάζει την αγωνία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που εκτιμά πως τα κρούσματα στην υφήλιο έχουν φτάσει τα 760 εκατομμύρια. Με βάση τα διεθνή δεδομένα αλλά και τα εγχώρια στοιχεία οι επιδημιολόγοι έχουν έτοιμη την επόμενη δέσμη μέτρων που εκτός από την μάσκα παντού προβλέπει και περιορισμούς στην κυκλοφορία αλλά και αυστηρότερους περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Έχουν δοκιμαστεί, έχουν ήδη κριθεί και μετά από δέκα ημέρες εφαρμογής ο χρόνος για την επιβολή νέων και αυστηρότερων μέτρων για την κυβέρνηση έφτασε. Η Αττική βρίσκεται σε πορτακαλί συναγερμό και ήδη έχει αρχίσει να κοκκινίζει στο χάρτη επικινδυνότητας.

Το φράγμα των 20.000 κρουσμάτων έσπασε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό ξεπερνούν τις 70 την ημέρα. Η καραντίνα δεν είναι επιλογή, όμως ο ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να σημάνει νέο συναγερμό υπολογίζοντας σε 760 εκατομμύρια τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

«Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό.»

Τη Δευτέρα τα νέα μέτρα

Το μενού των λοιμωξιολόγων είναι έτοιμο για την αυριανή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό GFX και τη Δευτέρα φαίνεται ότι η Μάσκα δεν αποκλείεται να είναι επιβεβλημένη και στους εξωτερικούς χώρους.

«Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μια εικόνα από τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Αθήνα. Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, μέσα στα υπόλοιπα μέτρα είναι και αυτό. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα.»

Αυστηρότερα μέτρα

Οι δυο επόμενες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι κρίσιμες με την επιτροπή να έχει ήδη έτοιμη την εργαλειοθήκη με νέα μέτρα αλλά και προτάσεις για αυστηροποίηση των όρων στις δημόσιες συναθροίσεις και στις μετακινήσεις.

«Και πρέπει να εφαρμοστούν πολύ πιο σοβαρά και με σύνεση τα μέτρα που υπάρχουν και πρέπει να προστεθούν κάποια μέτρα. Παραδείγματος χάριν η μάσκα σε όλους τους χώρους. Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία.»

Σταθεροποίηση της πορεία της πανδημίας βλέπει η κυβέρνηση και επιμένει στην αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων.

«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση πρόσθετων μέτρων, είμαστε ωστόσο στη φάση, που πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.»

Το ΕΣΥ και η επιβάρυνση των Νοσοκομείων θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων καθώς θα βαρύνουν σημαντικά στις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση του κορωνοϊού τον Χειμώνα

Ένα νέο σχέδιο περιορισμού της πανδημίας θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Σχέδιο που θα τεθεί σε λειτουργία τον Χειμώνα. Αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί, ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο την επόμενη Παρασκευή.

Τα χρώματα «φεύγουν» και έρχεται η αρίθμηση για τις ζώνες επικινδυνότητας. Από το 1 ως το 4. Το 1 θα ισούται με το «κόκκινο» όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε.

Κάθε ζώνη θα αντιμετωπίζει τα μέτρα του κορωνοϊού ενιαία, κι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε περιορισμούς από τη μία ζώνη στην άλλη.

Την επικείμενη Παρασκευή οι πολίτες θα γνωρίζουν σε μια ζώνη ανήκει η περιοχή που διαμένουν και ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας και με τον ταχυδρομικό μας κώδικα θα μπορούσε από τα τέλη αυτής της εβδομάδας να ξέρουμε ποια μέτρα ισχύουν στην περιοχή μας.

Αναφορικά με το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, είναι κάτι που δεν συζητιέται από την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Επιπλέον η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λέει «αυστηρή σύσταση στη χρήση μάσκας» και όχι υποχρεωτική γενικευμένη χρήση της.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/10/2020