Πολιτική

Είναι παράνομες οι καταλήψεις; Βορίδης, Κατρούγκαλος και Συντυχάκης απαντούν στο MEGA

06.10.2020 | 10:14

Για το ζήτημα των καταλήψεων τοποθετήθηκαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και οι βουλευτές Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ).

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε τις καταλήψεις «παράνομη πρακτική», κάνοντας λόγο πως το μέτρο που απαγορεύει στους μαθητές που μετέχουν στις καταλήψεις να εντάσσονται στην τηλεκπαίδευση «είναι απάντηση στις καταλήψεις, όμως δεν είναι η ολοκληρωμένη απάντηση».

«Θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό, που οι μαθητές θα πάνε να παρακολουθούν τα μαθήματά τους» πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι σωστή προσέγγιση να γίνεται καταλογισμός των ζημιών στα σχολεία, «ώστε να μην επωμίζονται οι φορολογούμενοι τις παράνομες πράξεις».

«Δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε την κατάληψη, ενόψει ή σε σχέση με όποιο βάσιμο ή αβάσιμο αίτημα μπορεί να έχει η οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα» υπογράμμισε.

Στο ερώτημα, εάν πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας στις καταλήψεις, απάντησε ότι το ζήτημα θέλει προσοχή και επιφυλακτικότητα, επειδή αφορά ανηλίκους.

«Η κατάληψη κάθε’ αυτή είναι ένα έσχατο μέσο πάλης, έσχατο μέσο κινητοποίησης» υποστήριξε με τη σειρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος στην Παιδεία. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά, θα τροφοδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν τα αιτήματα των παιδιών είναι δίκαια» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Συντυχάκης, εκτίμησε ότι τα αιτήματα των μαθητών είναι απολύτως δίκαια. «Οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται, είναι απόλυτα ώριμοι» είπε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε λύση στο θέμα των σχολείων.

Ακόμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε αμηχανία, μια και την περίοδο 2016, 2017, 2018, «υπήρχαν αντίστοιχες εισαγγελικές παρεμβάσεις για να τρομοκρατηθούν οι μαθητές».

Δίκη Χρυσής Αυγής

Σε ότι αφορά στην αυριανή απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ελπίδα να είναι η απόφαση αυτή που περιμένει ο ελληνικός λαός.

«Ακόμα και αν τελειώσει η Χρυσή Αυγή από την πολιτική ιστορία της χώρας, μας ενδιαφέρει να εξαφανιστούν και οι ιδέες της. Να μην μεταναστεύουν σε άλλους χώρους και να υιοθετούνται σκληρές θέσεις ανάλογες με αυτές της Χρυσής Αυγής» σχολίασε, αναφερόμενος στη ΝΔ.

«Να φανεί αν υπάρξει ηθική αυτουργία της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής σε σχέση με τα αδικήματα που τελέστηκαν. Και φαίνεται να συνδέεται στενά» πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να βρεθούν οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής στις φυλακές, με τις αυστηρότερες ποινές» είπε ο κ. Συντυχάκης.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA - 06/10/2020

Πολιτική