Πολιτική

Η αντίφαση στα νέα μέτρα: «Ναι» σε Αχαΐα και Γιάννενα, «όχι» στην Αττική

05.10.2020 | 20:13 Eνσωμάτωση

«Αυτοπεριορισμός ή καραντίνα» απαντούν στην κυβέρνηση που προσπαθεί να αποφεύγει νέα μέτρα στο Λεκανοπέδιο παρότι συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με τα μέτρα να πέφτουν στο κενό το ένα μετά το άλλο στην Αττική και τα κρούσματα να μην μειώνονται οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στο Μεγκα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα δηλαδή στις 10 το βράδυ αντι για τα μεσάνυχτα . Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για την χρήση μάσκας μέσα έξω καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι αυτό τόσο οι επιστήμονες, όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική. Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Η πανδημία εξαπλώνεται και παράλληλα με το μέτωπο του κορωνοϊού έρχονται να προστεθούν και νέα. Ο χρόνος ΔΕΝ είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Το ισχυρότερο όπλο μέχρι και αυτή την ώρα η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους με τους ειδικούς να απορρίπτουν τα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

«Εάν το 70% του πληθυσμού φοράει μάσκα, σωστά βέβαια, για το 70% του χρόνου που είναι εκτός, τότε πάει ο κορωνοϊός.»

Δεν αποδίδουν τα μέτρα

Πονοκέφαλο φέρνουν στην κυβέρνηση και οι μικρές παράλληλες μάχες που πρέπει να δώσει GFX τόσο με το να πείσει τους πολίτες για την εφαρμογή των μέτρων σε συνθήκες κόπωσης της κοινωνίας αλλά και με εκείνη την κρίσιμη μάζα των αρνητών.

Στην τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση της μέτρον ανάλυσις για το Μέγκα ένα 17% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι η μάσκα δεν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού. Τα ήδη υπάρχοντα μέτρα πάντως δεν φαίνεται να αποδίδουν, αλλά ακόμη η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει πλειοψηφήσει μεταξύ των ειδικών.

«Προφανώς τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει. Αν αυτά τα μέτρα αρχίσουν και αποδίδουν και πειστεί ο κόσμος να φορά τη μάσκα, κατά τη γνώμη καθολικά στον εξωτερικό χώρο».

Κι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέκρινε το μέτρο της καθολικής χρήσης της μάσκας, λίγο αργότερα αποφασίστηκε η επιβολής της χρήσης της και στους εξωτερικούς χώρους σε Αχαϊα και Ιωάννινα.

«Σε πολλές περιπτώσεις οι ειδικοί έχουν προτείνει διάφορα μέτρα τα οποία μπορούν να είναι μέσα στην εργαλειοθήκη εκείνων που θα ενεργοποιηθούν αν χειροτερέψει η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή όμως δεν εξετάζεται κάποιο τέτοιο μέτρο.»

Η μάχη της γρίπης

Την Κυβέρνηση και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων φοβίζει ο χειμώνας και μια έξαρση της εποχικής γρίπης, η οποία θα επιβαρύνει εκ των πραγμάτων υπέρμετρα το ΕΣΥ φέρνοντας στα όριά τους γιατρούς, νοσηλευτές και μονάδες εντατικής θεραπείας

Η Αττική εξακολουθεί να είναι σε κόκκινο συναγερμό με τους ειδικούς να επιμένουν σε πολύ περισσότερα γρήγορα τέστ κορωνοϊού στις πιο επιβαρυμένες περιοχές του λεκανοπεδίου.
Κρίσιμη παράμετρος που επηρεάζει και το συνολικό αριθμό των ρκουσμάτων η εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2020